Kari om sina förvandlingsnummer: Jag tränar istället för att leta fel

SPEL

Han har kallats demontränare och trollkarl.

När V75 avgörs på hemmabanan Halmstad i dag har Kari Lähdekorpi 13 hästar till start.

– Men egentligen är jag ingen riktig hästkarl, säger han.

Lähdekorpi beskriver sig själv som lat och måttligt travintresserad. Ändå har finländaren legat i topp när det gäller inkörda pengar de två senaste åren.

– När jag pratar med andra tränare och hör hur mycket tid de lägger ner får jag alltid dåligt samvete. Jag hatar att sko hästar och betalar hellre 400 kronor till någon som gör det. Är det tävlingar på vintern så stannar jag gärna hemma och umgås med familjen, säger Lähdekorpi.

Men när han väl tränar så gör han det bra. Att få ordning på hästar med småskavanker har blivit något av Lähdekorpis signum. Hästar som av olika anledningar inte har fungerat hos sina tidigare tränare gör det ofta när de kommer till Lähdekorpi.

– Största skillnaden mellan mig och många andra är kanske att jag inte letar fel när jag får in en häst. Många söker efter fel och hoppas att veterinären ska hitta något. Jag börjar träna direkt och efter ett tag märks det om de blir bättre eller sämre. Oftast blir de bättre, säger han.

Inte nöjd tvåa

Och framgångarna går det inte att klaga på. Totalt sprang Kari Lähdekorpis hästar in 28,3 miljoner i fjol – bara Stig H Johansson var bättre.

Hittills i år är siffran 5,7 miljoner och det placerar honom på andra plats i tränarligan.

Men tro inte att Lähdekorpi är nöjd.

– Nästan sex miljoner är väl okej, men resultaten är inte mycket att hurra för. Träningsförhållanderna har varit usla och inte kommer det att bli bättre den närmsta tiden när snön smälter. Det känns inte alls så bra som det brukar göra.

Men till dagens V75-tävlingar ska banan vara i perfekt skick.

Vilka av dina 13 hästar behöver spelarna inte strecka?

– Åh, det är ganska många. Jag tycker bara de ska ha med Jewish Banker i V75-3, Sea Striker och Taurus Sund i V75-6, samt Palermo Mail i V75-7.

Hans Abrahamsson