Jag de Bellouet aktuell för Åbystart

”Vi ska komma med en förfrågan”

SPEL

Jag de Bellouet blev diskad för dopning efter vinsten i storloppet Prix d’Amerique.

Nu kan ”Le cannibal” dyka upp i Sverige.

– Vi ska ta en kontakt, säger Åbys sportchef Per Wetterholm som jagar stjärnhästar till Olympiatravet.

Foto: KANAL 75
MONSTRET Det starka svenska elitlaget mot franske monsterhästen Jag de Bellouet skulle säkert locka rekordpublik till Åby och Olympiatravet.

Franske Jag de Bellouet har varit rubrikernas häst i vinter.

Först utklassade han motståndet i storloppen Prix d’Amerique, Prix de France och Prix de Cornulier.

Sedan åkte han fast för dopning i Prix d’Amerique, världens största travlopp, och segern övertogs av svenske Gigant Neo.

– Vi har tidigare fått veta av ägarfamiljen Gallier att Olympiatravet inte har varit intressant för Jag de Bellouet, men förutsättningarna är annorlunda nu. Vi ska komma med en ny förfrågan, säger Per Wetterholm.

Förutsättningarna Åbys sportchef syftar på är dopningsdomen.

– Beskeden från Galliers har skiftat hela tiden. Först verkade man intresserad av att komma hit, men efter framgångarna var det svalare. Med tanke på vad som har hänt nu med dopningen kan det vara idé att lyssna med ägarna igen.

”Jaggen” blev diskad i Prix d’Amerique i efterhand, men var ren i proverna i Prix de Cornulier innan och Prix de France efter, han är inte avstängd.

För närvarande är hingsten sysselsatt med avel.

– Jag önskar bara att snacket inte bara kommer att handla om dopning. Hästen är fri att tävla, och i Sverige förutsätter jag att han följer våra bestämmelser, säger Wetterholm.

Vårtecken

Olympiatravet på Åby i Göteborg den 22 april, med en miljon kronor i förstapris, är säsongens första storlopp i Sverige.

I tre kvallopp de tre närmaste lördagarna ska sex hästar kvalificera sig. Toppnamn som Giant Diablo, Dumle Loss, Thai Tanic, Super Light och Hot Shot Knick är några av dem som ska starta.

Fjolårssegraren Gidde Palema har en plats, sedan återstår tre wild cards (kan bli fyra om Gidde blir etta eller tvåa i kvalloppet han startar i på Jägersro).

Franske Kito de Vivier ser ut att tacka ja till ett av dem. Norske Elitloppsvinnaren Steinlager är högaktuell för ett andra.

Wetterholm drömmer också om att Stefan Melander ska vara intresserad med Gigant Neo.

Helt uteslutet är det heller inte att svenska stjärnorna Conny Nobell och Max Flukt dyker upp i ett kvallopp.

Mattias Karlsson