Nästan så sulkyerna planade...

Micke Nybrink: Kör på sommaren på Hagmyren

SPEL

Att köra V75 på Hagmyren första april är rena skämtet.

Underlaget i går var, föga överraskande, katastrofdåligt och hästarna såg ut som Bambi på hal is.

Enda skillnaden: Det var lera de halkade runt i.

Rutinerade snabbloppare uppförde sig som rena debutanter.

Föreställ er att skid-VM skulle förläggas i Skåne i början av april nästa år. Skulle ni möjligen tycka att vore lite underligt, rent av förbannat illa genomtänkt? Kanske vore det mer logiskt att köra i Falun i februari i stället?

Ungefär lika hopplöst som skidåkning i Skåne början av april ter sig, känns V75-travtävlingar på Hagmyren samma årstid. Finns det något ställe i Sverige där tjällossning, just vid den tidpunkten, står i 1,25 – ja, det nog på Hagmyren.

Hagmyren är en mysig liten travbana som givetvis ska få arrangera V75 – men inte nu! Man ska självklart köra mitt i sommaren – då är det underbart att åka dit. Då blir det sommarfest.

Innerspåret i går var uselt, man fick ställa koner i sista sväng för att tvinga ut ekipagen ett par spår, så att det inte skulle hända en olycka. Men för mig såg det faktiskt ut som om hela banan vara en enda stor sörja. På vissa ställen fick sulkyerna nästan vattenplaning?

Nej, nu orkar jag inte gnälla mer. Slutsatsen är väl solklar: nästa år kör Hagmyren i juli.

Jewish Banker var läcker

V75 inleddes med en bombsäker seger för blivande (om han inte redan är det?) stjärntravaren Jewish Banker. Hans väg till vinst underlättades av att invändiga spetshotet Green Chili galopperade i starten och speediga stallkompisen Present också föll offer för underlaget strax efter start. Efter 1.16,5 första rundan – det var nog fan ganska tufft tempo – stack han undan i en blixtrande speed sista 200.

Han är dunderläcker, Jewish Banker, men slog ett gäng medelmåttor och precis som tränare Kari Lähdekorpi sa:

– Det sa väl just ingenting.

Han la också till att:

– Han är lika bra som Hot Shot Knick och skulle också kunna vara med i Elitloppet.

Håller med dig, Kari, men jag undrar om han kanske rent av är bättre än Hot Shot?

Det enda jag inte har koll på är skallen på Jewish. Är han lika hård som Hot Shot? Det är inte många som är det?

Förträng omgången

Super Light då? Som vann kvalet till Olympiatravet. Han var okej, smet undan i spets på ett underlag han hatar, men samtidigt svek ju alla andra, drog på arslet i leran.

Sen minns jag inget mer. Har förträngt hela omgången. Gör det ni också.

Vänta förresten, brakfavoriten i kallblodsloppet, Åkre Lurifax, vad hände med honom? Säg det – men från andra ytter var han spyfärdig redan 800 kvar. Äsch, vi glömmer det också.

Micke Nybrink