Säg inget till Åke, Dumle brakvinner

SPEL

Dags för sista kvalet till Olympiatravet och matchen mellan Gidde Palema och Dumle Loss.

För mig är utgången given.

Gidde får storstryk, Dumle brakvinner.

Och hur kan jag säga något så urbota dumt? Gidde Palema, Sveriges bästa häst, allas vår Gidde, vinnare av Elitloppet och med 27 miljoner insprunget – han är väl alltid det givna tipset?

Inte den här gången. Hästen har bara gjort en start i år och såg då mer än lovligt ringrostig ut när han masade sig undan på 17,0/2 140 auto, före Freelander och Alfa Eme.

Dessutom ska barfotafantomen tävla med skor nu, säger Åke Svanstedt i alla fall, och då är han inte alls samma häst. Jo, han är samma häst som i årsdebuten – och i såna fall önskar jag honom lycka till.

Behöver inte vinna

Grejen är den att Gidde inte alls behöver vinna det här loppet för att kvala in till finalen av Olympiatravet på Åby den 22 april. Som regerande mästare (eller vad det nu heter?) är han garanterad en plats och morgondagens start är bara ett led i matchningen mot finalen, där de stora pengarna ligger och väntar.

Därför tror jag att han är chanslös mot en av Sveriges hetaste hästar, Dumle Loss. Vet inte om ni såg honom i årsdebuten på Åby den 16 april, men om ni missade den kan jag berätta att intrycket var raka motsatsen om man jämför med Gidde Palema.

Dumle, som tidigare inte kunnat öppna, flög till front och stack sedan undan i 1.09-fart sista 500 till överlägsen seger. Hästen var otäckt fin och det verkar som han hittat nya växlar (turbo?) under vintern.

Skulle Ludde släppa?

Och så har jag kört loppet i badkaret. Så här gick det:

Lutfi Kolgjini tog ledningen med Born at Last och Åke Svanstedt provade för spets med Gidde Palema genom första sväng. Tror ni Kolgjini släppte? Ha ha, dum fråga, eller hur? Gidde fick dödens och Adielsson hittade ner i andra, tredje ytter med Dumle Loss. 700 kvar trampade Erik gasen i botten och det blev tre hästar i bredd runt sista sväng – men Gidde var tidigt matt medan Adielsson såg ut att ha ett ton i linorna bakom Dumle som ångade förbi över upploppet. Tvåa i mål, Born at Last som därmed grejade en plats i Olympiatravet medan Gidde slocknade och inkom fyra.

Som ni säkert förstår ska det här nog sluta på bästa sätt, bara nu inte Svanstedt ”myglar” och rycker skorna, vässar i intervaller och ger fasen i att köra från start. Så, schhh, säg inget till Åke, vi har ju en klaring på gång.