Skatteutredning kan ge travsporten 70 miljoner

Totoskatten ska ses över

SPEL

Stockholm (TT)

Svensk travsport har de senaste tio åren drabbats av hårda sparkrav. Nu kommer signaler från staten om bättre förutsättningar.

Anledningen till optimismen är att Sven-Erik Östberg, minister med ansvar för spelfrågor, beslutat om en utredning kring beskattningen av trav- och galoppsporten.

Beskedet om statens utredning och översyn av ATG fick ett positivt mottagande i Hästsportens Hus, där Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och AB Trav och Galopp (ATG) har sina kontor.

”Jag har samtalat med Sven-Erik Österberg och fått en positiv uppfattning om intentionerna med utredningen. STC och ATG har på olika sätt uppvaktat staten i de här frågorna under hela 2000-talet. Totoskatten har trots löften ännu inte återställts och det mycket hårda skattetrycket, som är mer än dubbelt så högt som i våra grannländer, börjar nu få allvarliga följder på verksamheten”, skriver STC:s ordförande Patrik Sandin i ett pressmeddelande.

50-70 miljoner kronor

Det var i mitten av 1990-talet som nya skatteregler gjorde att travsporten fick behålla mindre av ATG:s vinst. Göran Persson roffade åt sig en dryg procent extra av överskottet vilket har varit kännbart för sporten som tvingats avstå från att öka prispengarna i loppen och andra bidrag till de aktiva.

De senaste åren har svensk ekonomi växt sig stark och förra året omsattes närmare 11 miljarder kronor på hästspel i landet, vilket var nytt spelrekord. Men trots de goda åren anser travfolket att sporten inte fått ta tillräcklig del av vinsten.

Nu ser det ut att bli förändringar.

– Vi ska inte ropa hej ännu eftersom det bara är en utredning som startats. Men vi har i alla fall fått positiva signaler från staten, säger ATG:s vd Remy Nilson.

Om staten går tillbaka till den tidigare beskattningsnivån skulle det innebära 50-70 miljoner kronor mer till travsporten per år. Ett välbehövligt tillskott till de aktiva som fått se avelsproduktionen minska med 35 procent.

Lägre spelskatt

Utredningen kommer också se över totoskatten. ATG kämpar hela tiden mot de utländska spelbolagen, som också erbjuder spel på svensk travsport, utan att betala en enda krona i skatt i Sverige.

”Vi välkomnar konkurrens, men den här är särskilt bekymmersam eftersom den inte sker på lika villkor. Internetaktörerna betalar inte skatt i Sverige och bidrar på intet sätt till hästnäringen och kan därför erbjuda högre återbetalningsgrad till spelarna. Denna obalans måste korrigeras”, skriver ATG:s ordförande Bo Dockered i ett pressmeddelande.

TT