Gidde Palema slutar

Svanstedt: Jag är besviken att han fick sluta på grund av skada

SPEL

Karriären är över för en av världens bästa travhästar – Gidde Palema.

Den skada han ådrog sig efter ett V75-lopp på Jägersro för drygt två veckor sedan var alltför allvarlig.

– Jag tog beslutet tillsammans med ägaren för bara någon timme sedan, säger tränaren Åke Svanstedt till TT.

Gidde Palema var mystiskt dålig i ett uttagningslopp till Olympiatravet den 8 april. Först trodde man att det berodde på en infektion men senare upptäckte Svanstedt att hästen var halt på vänster framben.

Minns det roliga

En undersökning med ultraljud två dagar senare visade en kraftig blödning i gaffelbandet. En mycket allvarlig skada för en travhäst. Svullnaden och blödningen var så kraftig att man fick vänta ytterligare 14 dagar innan man helt kunde fastställa skadans omfattning.

– Idag såg vi hur kraftig blödningen var på gaffelbandet. Det tar sex månader att läka och sedan skulle det ta sex månader till att träna upp honom i tävlingsform och det vill vi inte göra. Gidde är elva år och nu får han ägna sig åt avelsarbete på heltid, säger Svanstedt.

TT: Är du mycket besviken?

– Både och. Jag såg redan vid första undersökningen att skadan var allvarlig och då ställde jag in mig på att det var över för Gidde. Men jag är besviken över att han fick sluta på grund av en skada, han som aldrig varit skadad under flera år hos mig. Samtidigt har man också haft så mycket roligt med honom och det får man försöka minnas.

Olympiatravet roligast

Gidde Palema skulle ha tävlat på Åby i lördags för att försöka ta sin fjärde raka seger i Olympiatravet. Det stora målet var Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj, som Gidde och Svanstedt vann 2004.

– Elitloppet är min största seger i karriären med Gidde, men den roligaste och det jag minns bäst är när vi vann Olympiatravet första gången. I sju veckor hade jag bara det loppet i sikte, jag visste att han skulle bli enormt förbättrad barfota och det var en härlig känsla när allt funkade, säger Svanstedt.

Gidde Palema vann 44 lopp på 93 starter och sprang in 27 miljoner kronor till sin ägare Karl-Erik Bender (Stall Palema). Förutom Elitloppet och Olympiatravet har Gidde Palema också segrat i Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup, Jubileumspokalen, Åby Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial samt ett flertal lopp i Gulddivisionen. 2003 och 2004 toppade han även European Grand Circuit.

Stig Lindmark/TT