Faksen – bästa spiken någonsin

SPEL

Han har inte förlorat på V75 på drygt tre år.

Järvsöfaks är larvigt överlägsen – det har aldrig funnits en bättre spik.

Så är det ju alltid när han startar.

Mina chansspikar är två skott från höften, om de vinner sätter jag sjuan.

Fastprint (33 %) i V75-1 är en av dem. Jag väljer att singla duktiga amatören Magnus Olssons sjuårige valack. Hästen har två lopp i kroppen nu efter en kort paus och bör vara på topp, han är matchad för loppet. Näst senast vann han lätt från spets i Östersund och i söndags gick han starka sista 700 i tredjespår utan rygg i ett V65-lopp. Formintrycket var det rätta och nu blir det helstängt huvudlag och skoryck fram, för att hitta nya växlar.

Att Robert Bergh kör är också ett stort plus, det handlar om full laddning mot täten och ingen slår Bergh på fingrarna när det gäller att kasta loss och skrämma sig till front.

Fördel Bergh även i andra

Troligen vinner Bergh även V75-2 med biffige Francoso som såg mäktig när han vann ett billigt lopp från spets i årsdebuten i fredags. Men jag är inte helt säker på att det blir ledningen igen och garderar. Canpanj (36 %) är nämligen ute efter att försvara innerspåret och brukar bita ifrån sig bra i den positionen. Dessutom går hästen med racerbalans, barfota bak, och när han gjorde det senast, i oktober förra året, var han kanonfin.

Citation är den givna förstahästen i Gulddivisionen och från ett bättre spår hade jag spikat. Men – åttonde är inte kul. Dödens är ingen vild gissning. Så jag väljer att heltäcka loppet med fem streck och varnar så smått för Bean Streep (barfota nu) som kan smita undan om de andra underskattar honom i täten. Spetshästar är farliga när det är vår.

Svårt stolopp

V75-4 är ett svårt stolopp där vem som helst kan vinna. Det normala är att djuren på tillägg och dubbla inte hinner i kapp – täthästarna bara springer och springer den här årstiden – men både Easy Broline och Grace Tabac har visat knallform på slutet och jag törs inte chansa bort dem.

För att V75-5 skulle ha kittlat hade det krävts att Järvsöfaks fått starta 60 meter efter täten och nu står han bara 20 meter bakom. Det går inte att hitta klarare vinnare än så här.

Skånsk startraket

Prince Valiant åker flera hundra mil i helgen, bara för att vinna

V75-6, och att betvivla hästens form vore förstås ett kraftigt underbetyg till Hans Adielsson som tränar. Vi kan räkna med att den skånske startraketen är på topp. Vi noterar också att han är perfekt inmatchad i klassen och det handlar knappast om en hejsan-hoppsan-start.

Men läget, spår sju bakom bilen, kan omkullkasta Adielssons krigslist.

I sista lämnar jag Haark (19 %) ensam. Han möter i och för sig ett par bra hästar men senast svarade han för en strålande insats då han försvann till överlägsen seger från ledningen. Hästen testades barfota runt om för första gången och effekten var ohygglig. Det blir samma balans i morgon och distansen är perfekt, ju längre desto bättre.