Experter förvaltar värde i fonder genom spel

”Lotteriinspektionen hade inget att invända”

SPEL

Från 1 maj kan man spela på ett nytt sätt.

Företaget Sportinginvest erbjuder möjligheten att vara med i ett lagligt spelsyndikat.

– Det är en världsnyhet, säger initiativtagaren och spelkonsulten Peter Dahlenmark.

Svenskarna har länge gillat att spela i stryktipsbolag på jobbet och i V75-andelar hos spelombudet.

Bettingfonder är ett nytt sätt att spela tillsammans. Något liknande har tidigare bara funnits på galoppen i Storbritannien enligt Peter Dahlenmark på företaget Sportinginvest.

Anställda experter

Precis som aktiefonder överlåtes investeringarna till mäklare. Anställda spelexperter hos Sportinginvest sköter spelandet.

Andelarna i fonderna köps och säljs via företagets webbsida.

– Spelbolagen, inklusive Svenska Spel, tillåter normalt inte spelsyndikat, så vi har fått förhandla fram tillåtelse hos dem, säger Peter Dahlenmark.

– Lotteriinspektionen eller finansinspektionen hade inget att invända, spel hos utländska nätbolag är inte förbjudet. Däremot ville skattemyndigheten ta 28 procents företagsskatt utöver punktskatten, därför är Sportinginvest registrerat som ett aktiebolag i Storbritannien där det var mycket enklare.

Första fonden som lanseras heter ”Probability Betfund” och anses ha en medelrisk som kan liknas vid aktiefonder inriktade på tillväxtbranscher.

20 % avkastning

Andelspriset är 100 euro, avkastningsmålet är 20 procent per månad och normalt ligger ett spel på en procent av fondens aktuella värde.

– Vi kommer att syssla mycket med trading på oddsbörserna. Till exempel kommer vi med stor sannolikhet att investera i Sverige, England och Tyskland som slutsegrare i fotbolls-VM. Det är lag som har höga odds nu, men de kommer sjunka innan VM eftersom de lagen har så mycket fans och då säljer vi, säger Peter Dahlenmark.

Spelen sker i huvudsak på de stora sporterna som fotboll, trav och ishockey.

Mattias Karlsson