Stig H utmanar Hot Shot Knick

Citation hade uppvisning: ”Kan räkna med en inbjudan”

Foto: KANAL 75
FAVORITEN Hot Shot Knick imponerade i Finlandia Ajo. Ohotad i elitloppet?
SPEL

Kan någon rå på Hot Shot Knick i Elitloppet?

En som garanterat tänker göra ett försök är Stig H Johansson, med inte mindre än fyra elitloppsaktuella hästar i sitt stall.

– Men får jag med en eller två stycken är jag nöjd, säger Stig H.

Tänkbara elitloppshästar visade upp sig både i Helsingfors och Umeå på lördagen. I Helsingfors kunde Kari Lähdekorpi andas ut. Hans stjärna Hot Shot Knick infriade Karis högt ställda förväntningar; han hade lovat att gå hem till Halmstad – via Moskva! – om inte hans häst vann Finlands största lopp, Finlandia Ajo.

Det var aldrig något snack om saken, Hot Shot Knick var fullständigt överlägsen.

Stenby nöjd

Solvallas sportchef  Mattias Stenby såg loppet på plats. Han var både nöjd och missnöjd med vad han fick se. Mest missnöjd var han med den finska ettan, stoet Passionate Kemp.

– Hon var blek. Men hennes tränare Markku Nieminen hade förklaringar till det. Hon är alltjämt elitloppsaktuell, men bör göra ett bra lopp i nästa start som blir i Oslo. Positivt var däremot att Justice Hall, den amerikanska hästen, var så bra. Även franske Kool du Caux gick ett starkt lopp efter långsam start, säger Mattias Stenby.

I Umeå hade en annan elitloppsaktuell häst uppvisning. Stig H Johanssons Citation glänste i andra raka segern för året.

– Jag hörde att han var bra. Stig H och ägarna till Citation kan nog räkna med att få en inbjudan inom kort, förklarar Stenby.

Stig H tar det beskedet med stor ro.

– Visst är han fin, Citation. Men jag vill se honom göra något lopp till innan vi tar ställning till Elitloppet, förklarar Johansson.

”Inte vara statister”

Stig H Johansson har alltså fyra hästar som är påtänkta till start i Elitloppet, förutom Citation också Victory Tilly samt Digger Crown och Improve Ås. Men att han skulle få med alla fyra förefaller otroligt.

– Jag tycker att det är fantastiskt att Stig H har en kvartett som kan platsa i Elitloppet. Å andra sidan är frågan hur bra det är för loppet om en tränare har med en fjärdedel av deltagarna, funderar Mattias Stenby.

Stig H själv håller med.

– Absolut. Mina hästar ska inte vara med bara som statister. Om jag får med en eller två hästar är jag helt nöjd.

Per Nicklasson ([email protected])