Så vinner du pengar på italienska serie A

Sex bra speltips att ha koll på under säsongen

SPEL

Efter en mer turbulent sommar än vanligt drar - två veckor försenad - italienska serie A i gång till helgen.

Ryktet är förvisso skamfilat efter sommarens "Calciopoli" och konkurrensen är sämre då legendariska Juventus saknas men ur spelmässig synvinkel är ligan fortsatt en av Europas mest intressanta.

Matcherna dyker naturligtvis upp på tipskupongerna och oddslisterna direkt i helgen.

Här är typiska saker att ha i åtanke under säsongens gång.

Foto: BILDBYRÅN
FAVORIT Enligt spelbolagen är Inter och Zlatan Ibrahimovic favorit att vinna serie A.

Kryssen

Även om inte ligan är lika kryssbetonad som för tio år sedan är den fortfarande en av Europas mest kryssbenägna. Speciellt under våren är det vanligt att lagen hellre säkrar den poäng de har från start än tar risker för att vinna två till.

Europacup-spelet

Storlagen (Inter, Milan och Roma) vilar snarare som regel än undantag stora delar av ordinarie startelvan inför Champions League-matcherna och det brukar kosta en och annan oväntad poängförlust under säsongen.

Plattmatcher - korta sviter

Bortsett från topplagen är det ovanligt med längre positiva sviter. Efter några bra resultat i följd, en seger i en nyckelmatch, ett hett derby eller efter en skräll mot ett storlag smyger det sig lätt in lite självbelåtenhet och arrogans med en klart sämre prestation der säsongen.

Fokus på kommande stormatcher

Samma sak gäller också inför kommande matcher. Har laget ett hett derby eller till exempel Milan hemma om två omgångar börjar media och supportrarna tala om den matchen långt i förväg och insatsen i den mindre intressanta matchen veckan innan blir oftast ofokuserad. Bland annat så har Roma ett bedrövligt facit genom åren i matchen före derbyt mot Lazio.

Motivationsmatcherna

Att bara göra precis vad som krävs finns inbyggt i den italienska fotbollsmentaliteten och det märks minst sagt tydligt i slutet säsongen när flera lag saknar något att spela för. Till skillnad från i till exempel England där man alltid går för fullt, gäller att "motivation slår klass" utan förbehåll i den italienska slutspurten.

Säsongens hetaste derbyn och ”hatmöten”

Inter-Milan, Lazio-Roma, Lazio-Livorno, Messina--Reggina, Messina-Catania, Messina-Palermo, Catania-Palermo, Fiorentina-Siena, Fiorentina-Empoli, Fiorentina-Livorno.

Tre bra säsongsspel

Marcus Källberg ([email protected])