STJÄRNFALLET

Årets travsäsong har skördat många stora offer

Foto: Jimmy Wixtröm
Victory Tilly är en av stjärnhästarna som skadats allvarligt under året.
SPEL

Svenska storloppssäsongen 05 var en lång kamp mellan två stora stjärnor.

Sverige mot Norge – Gidde Palema mot Steinlager.

06 har bestått att ett stort stjärnfall.

Åby Stora Pris förra säsongen blev den stora finalen mellan Gidde Palema och Steinlager.

De vann varsitt heat och möttes i en skiljeduell, med svensk seger.

Nu är båda borta från tävlingsbanan.

De är två av flera stjärnor som har försvunnit från startlistorna det här året:

Gidde Palema råkade ut för en gaffelbandskada i Jägersros Olympiatravsuttagning i april. Det betydde slutet på tävlingskarriären för den elvaårige tidigare Elitloppsvinnaren. Hemma hos Åke Svanstedt vantrivs han med att inte få träna och tävla och har tappat 30 kilo, men han har börjat träna så smått för hälsans skull.

Steinlager, den svenska hästen som övergick till norsk träning hos Per-Oleg Midtfjeld, råkade också ut för en gaffelbandskada och gav därmed upp tävlandet. Tuffa och påfrestande Elitloppet brukar skörda sina offer och i år var det den regerande mästarens (o)tur. Nu väntar Lidköping och avelsarbete för åttaåringen.

Sveriges vinstrikaste häst

Victory Tilly har fått sin tävlingskarriär avslutad ett par gånger tidigare, men har kommit tillbaka. Nu har tidigare Elitloppsvinnaren, Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna och Stig H Johanssons nära vän råkat ut för en streckning i ett bakben och han kommer inte att tävla mer i år. Som elvaåring i år har han ett möjligt år kvar på tävlingsovalerna, men det är ytterst tveksamt att han kommer tillbaka. Segern i Jämtlands Stora Pris i juni är kan vara slutet på en mycket vacker karriär.

Hot Shot Knick verkar ha försvunnit lika snabbt som han dök upp i storloppssammanhangen. Åttaåringen är Kari Lähdekorpis första stora stjärnhäst och efter seger i Elitloppsförsöket och spår ett i finalen var han det stora svenska hoppet mot Jag de Bellouet, men allt förstördes av ett indianöverfall av kanadensarna Snazzy Millie och Rick Zeron i starten. Resultatet blev en skada i ett framben och årets andra offer i Elitloppet, mycket talar för att han inte kommer tillbaka.

Gigant Neo och Scarlet Knight säger Stefan Melander att det är 50/50 att de startar igen efter att båda gick till vila halta i våras. Åttaåriga Gigant Neo vann Prix d’Amerique efter att Jag de Bellouet upptäckts dopad, folkkäre årskamraten Scarlet Knight vann Hambletonian som treåring och har slutat tävla förr. Melander är i alla fall sugen på att starta båda i årets Prix d’Amerique sista söndagen i januari när elitfältet överlag ser så slitet ut och till och med Jag de Bellouet går skadad.

Mattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM