Åbys stora stjärna

Med Kihlström i sulkyn blev Red Chili Pirat en vinnare: Så jävla gott"

Foto: Kanal 75
Vinnande trio. Kusken Örjan Kihlström, Red Chili Pirat och tränaren Patrik Södervall hade all anledning att jubla.
SPEL

En ny stjärna har fått sitt stora genombrott.

Red Chili Pirat imponerade när han, med Örjan Kihlström i sulkyn, sprang han hem Åby Stora Pris i går.

– Det är så jävla gott, säger tränaren Patrik Södervall.

Den tidigare ikörda summan på 1,5 miljoner kronor dubblades efter triumfen i går och tränaren Patrik Södervall var rörd till tårar när han skrek ut sin glädje i vinnarcirkeln.

Den minnesgode kommer kanske ihåg incidenten på Solvalla förra året då Red Chili Pirat föll omkull på innerplan inför en V75-start.

Samarbetet mellan Örjan Kihlström och Patrik Södervall kom till under derbyhelgen då Patrik helt sonika frågade Örjan om han hade lust att köra Red Chili Pirat i Åby Stora Pris.

Resten är historia.

Inga instruktioner

Fick Örjan några instruktioner inför loppet?

– Jag har inget att lära ut till Örjan. Han fick fria händer och han körde som en gud, sa Patrik.

I det första heatet hamnade Red Chili Pirat i tredje par utvändigt och tog rygg på Adams Hall som visade sig vara enda hotet. In på upploppet tryckte Kihlström gasen i botten och en bit före mål var saken klar efter en segertid på 1.11,3.

Favoriten Digger Crown gav sig enkelt i ledningen och var inte alls till sin fördel. Dålig var också Gazza Degato som ströks inför det avslutande heatet.

Även i den avdelningen hamnade Kihlström och Red Chili Pirat i tredje utvändigt och liksom i det förra heatet var det Adams Hall som drog fram dem.

– Det var långt fram till Jormas häst (Passionate Kemp) men 100 meter före mål kände jag att vi skulle hinna fram, sa en nöjd Örjan Kihlström.

Adams Hall stark trea

För måltrean Adams Hall blev Åby Stora Pris en klar framgång. Hästen hade inför loppet inte ens travat in en miljon kronor men visade betydligt bättre takter än de konkurrenter som tjänat betydligt mer.

Digger Crown hade drygt 15 miljoner på sitt konto vilket späddes på med futtiga 50 000 i går. För Adams Hall blev det 350 000 i prispengar vilket ägaren Karl-Erik Bender var mer än nöjd med. Även om han inför loppet trodde på en viss segerchans.

För favoriten Digger Crown var det goodbye redan i första heatet och likaså i det andra där han blev oplacerad. Dåligt gick det också för beprövade elithästar som Giant Superman och Bellman Töll.

Årets upplaga av Åby Stora Pris tillhör inte det bästa vi skådat men för kretsen kring Red Chili Pirat och speciellt Patrik Södervall är det ett minne för livet.

Gert Lengstrand