’Skrämmande’

Repris av fjolårets final — då är svenskarna doldisar

Foto: BILDBYRÅN
Svenska Mästerskapen? När speedwayfinalen mellan VMS Elit och Västervik avgörs är bara en svensk förare med bland de 14 bästa. På bilden VMS Jason Crump, den bästa poängplockaren av alla.
SPEL

Två främlingslegioner möts i en repris av fjolårets SM-final.

Västervik mot VMS Elit.

Men bara en svensk förare är med bland topp 14.

– Det är skrämmande, säger Västerviks lagledare Patrik Olsson.

Västervik inleder finalen hemma på Ljungheden. Efter en snabb koll bland lagets sju toppförare hittar vi - ingen svensk. Hos gästerna från Vetlanda finns faktiskt Peter Ljung på femte plats. Han är den ende svensken i årets speedwayfinal som inte behöver agera utfyllnad.

– Vi är nog bara tre-fyra svenska förare bland topp 20 i dag. Det är väl bra att vi är med överhuvudtaget, säger Peter Ljung.

Vad menar du?

– Jag har varit med i så många år nu att jag inte tänker på varifrån förarna kommer längre. Men visst kan det se märkligt ut för utomstående.

Måste ha en junior

Från och med nästa år kommer Svemo att införa en ny regel. Alla elitserielag ska ha minst en svensk junior bland sina sju förare.

– Förhoppningsvis kommer de in och visar att de har där att göra. Annars finns risken att de knäcker sitt självförtroende, säger Ljung.

Västerviks lagledare Patrik Olsson håller med:

– Det här innebär också att förarna som är 22 år och ramlat ur junioråldern riskerar att bli över eftersom att vi måste ha med minst en junior. Jag hoppas bara att det inte slår fel.

Varför är återväxten så tunn?

– Ungdomarna är inte villiga att offra sig i dag som de gjorde förut. Det är bara att titta på de stora sporterna som ishockey och fotboll där många är för bortskämda, säger Patrik Olsson.

Oddsen på finalrysaren

Preliminära odds från Unibet:

Topp 10 bland finalförarna, snittpoäng:

Jimmy Landström ([email protected])