Digger Crown vann guldfinalen

”Han är unik”

SPEL

Alla älskar en kämpe.

Nioårige Digger Crown är en sådan.

När han vann Guldfinalen på Solvalla var det 100:e starten i karriären.

– Digger är unik, det är inte svårt att gilla honom, säger Erik Adielsson.

Erik Adielsson har kört Digger Crown 17 gånger och tagit nio segrar. Den största kom i maj när man vann storloppet Sweden Cup på Solvalla med en halv miljon kronor i förstapris.

I ”Frances Bulwarks lopp” var förstapriset 400000 kronor och Digger Crown passerade 15,5 miljoner kronor i prissumma. Det innebär 155000 kr i snitt per start.

Segertiden var fina 1.13,3 över medeldistans (2140 m auto).

– Digger var pigg som tusan i dag, lite väl pigg kanske, men jag lät han springa på i sitt eget tempo och han vann faktiskt rätt så lätt, berättar Adielsson.

Giant Diablo spelades till favorit – trots åttondespår bakom startbilen. Och trots att Digger Crown hade ett perfekt innerspår. Med sin startsnabbhet flög han till ledningen och efter 700 meter hade han Giant Diablo/Örjan Kihlström utvändigt.

Men det blev aldrig någon match, Adielsson satt lugnt tillbakalutad i sulkyn och segermarginalen blev en dryg längd till Tag The Devil.

– Han hade en sämre dag i Åby Stora Pris senast men i dag var han fin igen och han gör oftast bra lopp. Mycket är förstås tränarens (Stig H Johansson) förtjänst, hästen är väldigt välmatchad.

Dubbel till Svanstedt

Åke Svanstedt var tvåa i guldfinalen med Tag The Devil men inledde V75-omgången med två övertygande segrar.

I V75-1 ledde Spoon Hornline från start till mål. Tempot var högt uppskruvat med 1.11,0 första kilometern men hon kunde ändå hålla undan till säker seger på 1.12,4 över kort distans.

– Jag har alltid trott att Spoon Hornline skulle växa in i högsta eliten bland stona men det har tagit lite tid för henne att komma i form. Vi har tränat henne lite hårdare och nu känns hon riktigt bra, förklarar Åke Svanstedt.

Axevallatränaren funderar på att låta Spoon Hornline prova på några storlopp på Vincennes-banan i Paris i vinter.

– Hon har ett perfekt lopp i Frankrike den 20 oktober och jag har planer på att ta ner henne plus ytterligare några hästar. Jag tror hon passar bra där.

I V75-2 tog Juvel Neo en imponerande seger på nya rekordet 1.13,9/2140 m auto. Han tvingades öppna första 500 metrarna på 1.08,7 för att få överta ledningen.

Det var femte raka segern och femåringen är obesegrad hos Svanstedt.

– Juvel Neo är topphäst. Han har lite speciellt stil när han springer men han är verkligen stark och bra, berömmer Svanstedt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM