Nytt världsrekord av Järvsöfaks

”Hästen var ju helt grym”

SPEL

Tolvårige Järvsöfaks verkar vara i sitt livs form. På lördagen travade den svenske stjärnan nytt världsrekord med 1.20,7/2100 m auto när han vann NM för kallblod i Finland.

– Det här trodde jag aldrig. Hästen var ju helt grym och att han kunde springa så fort på den här banan är ju otroligt. Det är stora gropar i Åbo-banan och den är långt ifrån snabb, säger Jan-Olov Persson.

Järvsöfaks travade sex tiondelar snabbare när han vann i Norge i somras men då glömde arrangörsbanan Biri ta dopningsprov och därmed gäller inte rekordet. Nu var man med noterna i Åbo och därmed är det nya rekordet 1.20,7.

Järvsöfaks kunde ta över ledningen från norske Moe Odin 1300 meter kvar. Första varvet öppnades på snabba 1.20,5 och i sista kurvan var det bara Moe Odin som kunde följa. Han skuggade ”Faksen” och såg ett tag ut att kunna hota den svenske kallblodskungen. Men sista 100 metrarna stack han ifrån till lätt seger.

– Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att min häst är fantastisk. Som det känns nu får han tävla ett par år till, säger Persson.

Lördagens seger var den 26:e i rad och totalt har ”Faksen” vunnit 151 gånger.

Förstapriset i Nordiskt Mästerskap var 40.000 euro, drygt 375000 svenska kronor och han har nu totalt tjänat 16,4 miljoner kronor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM