”VM-kvalet var uppgjort”

Fotbollsboss i Bulgarien i utspel om Sveriges kvalgrupp till VM 1994: ”Vår seger mot Frankrike organiserades av spelmaffian”

Foto: BILDBYRÅN
MUTADES TILL VM? Bulgariens kvalmatch mot Frankrike inför VM 1994 var uppgjord, hävdar det bulgariska förbundets vice ordförande. Här den bulgariska startelvan inför matchen mot Nigeria.
SPEL

Le Mans

Ett sensationellt utspel från Bulgarien skakar om fotbollsvärlden:

Var matchen som ledde till Sveriges VM-succé 1994 uppgjord?

Uppgifterna, som slås upp stort i franska fotbollsbibeln L'Équipe i dag, kommer från Bulgariska Fotbollförbundets förre vice ordförande Hristo Danov. Danov, som sedan länge lämnat förbundet, påstår att slutet av kvalspelet 1993 var arrangerat av en internationell ”spelmaffia”.

Sverige blev VM-klart den 13 oktober 1993, efter att Israel skrällvunnit med 3–2 mot Frankrike i Paris. En månad senare vann även Bulgarien i Frankrike efter ett mål i slutsekunderna av Kostadinov.

Det är den matchen Hristo Danovs utspel främst handlar om.

”Organiserades av en spelmaffia”

– Vi måste vara ärliga och uppriktiga och säga att den berömda 17 november 1993, så ärofylld för Bulgarien, i viss utsträckning organiserades av en internationell spelmaffia, säger Danov.

Utspelet kom i en intervju med den seriösa bulgariska nätsidan Sport1, där Danov också påstår att ”hela historien inleddes före matchen Frankrike–Israel” – matchen som alltså gav Sverige en plats, och så småningom en förtrollad turnering, i VM 1994.

Reaktionerna på utspelet lät inte vänta på sig, vare sig i Frankrike eller Bulgarien.

– Totalt nonsens, säger Emil Kostadinov till L'Équipe.

”Ingen trovärdighet”

– Jag ger det ingen trovärdighet alls, säger Laurent Blanc, fransk mittback i matchen.

– Danov inledde sin karriär som bartender. Han har aldrig klarat att lämna yrket, säger förre förbundskaptenen Dimitar Penev.

När L'Équipe når Hristo Danov får de följande besked genom en sekreterare:

– Herr Danov är mycket upptagen. Engelsk och bulgarisk media tjatar på honom oavbrutet sedan han kom med sitt avslöjande.

Besvärande för Hristo Danov är att hans minne uppenbarligen har stora brister. I den ursprungliga intervjun pratar han om glädjen över att Frankrike bytt ut stora delar av backlinjen i de sista kvalmatcherna, eftersom det enligt hans uppgifter var två backar som mutats. Problemet är att Frankrike inte gjorde några sådana byten, utan spelade med samma backlinje i alla de avslutande matcherna.

L'Équipe kallar därför anklagelserna ”otroliga”, och konstaterar att de inte är särskilt väl underbyggda.

Simon Bank