Här har du ditt äventyr, Conny

Sportbladet guidar till franska vintermeetinget

SPEL

I dag avgörs Prix de Bretange i Paris.

Då startar vintermeetinget på Vincennes på allvar.

Svenskarna tar för sig mer och mer i Frankrike, och årets mest spännande följetong kan bli Gooparnas äventyr med Conny Nobell.

Så här fungerar det och så här spelar du.Mattias Karlsson

B-loppen

En genväg till Prix d’Amerique är de fyra B-loppen; Prix de Bretagne, i dag, Prix de Bourbonnais, 9 december, Prix de Bourgogne, 31 december och Prix de Belgique, 14 januari. Prissumman i loppen är 100 000 euro. De fem främsta tilldelas poängen 9-6-4-2-1 och de fyra med sammanlagt högst poäng får en plats i Prix d’Amerique. För många av storstjärnorna är de här loppen dock ren prépare (förberedelselopp) och de går inte för fullt. Enda svensken i Prix de Bretagne i eftermiddag är Super Light med Jörgen Westholm.

Prix d’Amerique

Klimax på vintermetinget. Världens största travlopp med en miljon euro i prissumma. Alltid sista söndagen i januari, i år den 28 januari. Loppet körs över 2 700 meter, ett varv på mäktiga Vincennes, inför 40 000 åskådare. Av de 18 startande går 13 platser till dem med mest intjänade pengar, fyra platser får de bästa i B-loppen och en plats tas av vinnaren i Grand Criterium Continental på annandag jul.

Andra storlopp

Veckan innan Prix d’Ameri-que, den 21 januari, körs världens största montélopp (travridning); Prix de Cornulier med 700 000 euro i prissumma. Tävlingsformen är populär i Frankrike. En häst som fungerat bra även under sadel är Jag de Bellouet, den franska hästen har vunnit loppet tre år i rad. 2005 tog han dubbeln Prix de Cornulier-Prix d’Amerique, i fjol blev han som bekant fråntagen segern i Pd’A på grund av dopning.

Den 11 februari är det dags för Prix de France över

2 100 meter och med 400 000 euro i prissumma. Startfältet brukar ofta vara ungefär detsamma som i Prix d’Amerique och loppet kan ses som en Pd’A-revansch.

Prix de Paris den 18 februari är ett extremlopp över

4 100 meter och med 350 000 euro i prissumma.

Svenska laget

Fjolårets Prix d’Amerique-vinnare Gigant Neo har slutat och nu heter de stora hoppen Conny Nobell och Super Light. Elitloppsettan Conny kommer troligen förberedas inför Pd’A med lopp på Åby den 7 december och Vincennes runt nyår. Super Light och Jörgen Westholm trivs och är populära på den svarta kolstybben, i fjol slutade de fyra i Pd’A.

Franska laget

Räkna med att dopade Elitloppssegraren Jag de Bellouet kommer tillbaka. Just nu tränas Kannibalen på stranden i vattenbrynet till Atalantkusten hemma i Normandie. Kazire de Guez, Mara Bourbon, Jardy och Lady d’Auvrecy rankar vi därefter.

Så spelar du

ATG erbjuder vinnare, plats, tvilling och trio på de stora loppen. Men här blir svenskarna överspelade.

Unibet imponerar med franska PMU:s spelformer och odds plus fem procent. Här har svenskarna ofta överodds.

Tänk på att det är tillåtet med och många går prépare i Frankrike.

ARTIKELN HANDLAR OM