Ludde nobbar årets travgala

Besviken på juryn: ”Folket borde rösta”

Foto: KANAL 75
FRAMGÅNGSRIKA Lutfi Kolgjini (som både tränar och kör) och Going Kronos slog två världsrekord och vann dessutom en E3-final tillsammans i år. Med Glen Kronos blev det också en E3-seger. Och italienska derbyt slutade med en dubbelseger med Glen Kronos som etta och Going Kronos som tvåa.
SPEL

Juryn missade nominera Lutfi Kolgjini till årets tränare inför Årets Häst-galan.

Nu är misstaget tillrättat.

– Jag tänker inte åka dit i alla fall. Upplägget är helt fel, säger Ludde.

Fem kandidater blev sex i går.

Lutfi Kolgjini tillkom bland nomineringarna till årets tränare.

– Vi missade honom. Jag har ingen bra förklaring till varför, säger Roger Nygren, ordförande i Svenska hästsportjournalisters klubb.

SHK:s styrelse tar ut alternativen i de olika klasserna. Medlemmarna röstar sedan fram vinnarna.

– Roger Nygren har ringt och bett om ursäkt och det accepterar jag. Men jag är fortfarande besviken på hur det sköts, säger Ludde.

Bojkottar galan

Jägersrotränaren tänker inte åka till galan i Göteborg den 19 januari. Trots att han nu har chans att utses till årets tränare och Going Kronos kan bli årets häst.

– Jag tror inte jag kan bli årets tränare efter det här. Och Going Kronos eventuella pris kan ägarna hämta.

Vill se nya regler

Ludde är inte nöjd med galans upplägg.

– Jag tycker det skulle vara större om svenska folket fick vara med och bestämma i alla kategorier än att det är ett slutet sällskap som avgör. Man borde ta chansen att ta hand om travpubliken.

– Dessutom känns det förlegat att Going Kronos och Glen Kronos inte får vara med i kategorin årets treåring för att de är födda i Italien.

De är svenskägda, svensktränade och svenskkörda – nominerade Simb Chaplin är ju däremot finsktränad och finskstationerad.

Folket har de senaste åren fått rösta fram årets häst. Lite förbryllande har journalisterna ändå sett till att få sista ordet genom att också utse årets häst.

Det har alltså funnits två årets häst.

ARTIKELN HANDLAR OM