GULDGRUVAN

Afrikanska mästerskapen bjuder på bra spel i dubbel bemärkelse

Foto: AFP
kung salomon Chelseaspelaren Salomon Kalou såg med sitt 1–0 till att Elfenbenskusten vann öppningsmatchen mot Nigera. Att hans lag ska ta sig hela vägen till final är enligt spelbolagen ett hett tips.
SPEL

Bästa försvar. Intressantast mittfält. Och Chelseas målkungar på topp. Men en mygga i målet kan sänka Elfenbenskustens gulddrömmar.

Det pågår just nu två mästerskap. Tvingas jag välja så är valet enkelt; Afrikanska mästerskapen i fotboll ger mig mer och spelmässigt kan mästerskapet vara en guldgruva.

Starten har i alla fall

varit fin med Ghana (1,65 i odds), Marocko (1,50) och Mali (1,70). Samtliga matcher

direktsänds i Eurosport och de flesta spelbolag slår på stort.

– Vi ser ett klar ökat intresse, det gäller speciellt under de två senaste turneringarna 2004 och 2006. Och nu spelas det ännu mer, säger Dan Vikman på Expekt.

– Vi har ökat våra livespel med 100 procent från turneringen 2006, säger Jörgen Sparredal på bet365.

”Ett komplett landslag”

Vi är redan inne på dag tre och turneringen fick direkt en kalasstart när hemmafavoriterna Ghana vann premiären efter ett drömmål i 90:e minuten.

Min favorit till guldet är det lag som spelar mest ”europeiskt”. Det vill säga Elfenbenskusten som inledde med en tung 1–0-seger över medaljkandidaten Nigeria i går.

Tittar man på uppbyggnaden av laget så är det nästan ett komplett landslag.

Backlinjen:

Har turneringens bästa mittlås i Arsenals Kolo Toure och Boltons Abdoulaye Meite. Ytterbackarna Emmanuel Eboue (Arsenal) och Stuttgarts (Arthur Boka) håller också bra nivå.

Mittfältet:

Kolo Toure påstår själv att det är lillebror Toure, Yaya, som är den stora talangen i familjen. Barcelonaspelaren kan slå igenom helt den här månaden. På mitten finns även Tottenhams Zokora och offensiva kantspelarna Dindane (Lens) och Keita (Lyon), som egentligen båda är forwards...

Anfall:

Har kanske världens bästa landslagspar på topp i form Chelseaduon Drogba/Kalou. Övriga kommentarer känns överflödiga.

Skulle Drogba känna av sin skada finns vassa ersättare i 163 cm lille speedkulan Bakary Kone (Nice), Boubacar Sanogo (Hamburg) och Arouna Kone (Sevilla). Snacka om bredd!

Men laget är inte helt komplett. Längst bak finns det tre män som knappast håller världsklass. En nöter bänk i tyska andradivisionen (Stephan Lobue), en är med för att se och lära (Tiasse Kone).

Nervös mygga i målet

Hoppet ställs istället till ”myggan” Boubacar Barry. Mästerskapens minsta målvakt (178 cm/68 kilo) ska axla flyktade Tizies roll som sista utpost. Det kan bli en mycket svettig uppgift för Barry som till vardags spelar i belgiska Lokeren.

I går var Barry otroligt nervös i första halvlek, men spelade sedan upp sig. Håller han sig även på en hyfsad nivå under resten av turneringen så är ”Elefanternas” guldchans stor.

Första utmanare: Gruppspelskonkurrenten Nigeria. Är mycket stabilt och har sju spelare från Premier League. Måste dock besegra ett vasst Mali i ”dödens grupp” – bara det är tufft.

Medaljkandidater: Ghana, hemmanationen går alltid långt. Kamerun har sylvasse Samuel Eto’o. Tar laget långt på egen hand. Senegal har ett intressant lag med spelare som kaptenen El Hadji Diouf, Ibrahima Sonko, och Abdoulaye Faye. Eto’o är i bra slag och allt offensivt spel styrs genom honom i Kamreun. Fin chans att han målar direkt mot ett överskattat Egypten.

FAKTA

3 bra spel:

Vinnare: Elfenbenskusten, 4,00 (bet365) Har nästan ett komplett landslag. Chelseaduon Drogba/Kalou går inte mållösa av planen i någon match.

Första målskytt Egypten–Kamerun: Samuel Eto’o, Kamerun. 5,50 (bet365)

Går vidare från gruppen: Senegal/Sydafrika 3,75 (Unibet) Senegal ska ha toppchans. Sydafrika slåss mot Tunisien om den andra platsen. Fördel för Steven Pienaars Sydafrika.