"I lördags blev spelet ännu bättre"

Spelexperten hyllar ”Nya Bomben”

SPEL

Bomben var nummer ett redan tidigare.

I lördags blev spelet ännu bättre – och snart kan ni räkna med återkommande oddsexplosioner.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
ODDSEXPLOSION Efter att Carlos Tévez kvitterat för Manchester United blev premiäroddset på Bomben med fyra matcher 3 841 gånger pengarna. Tanken är att snittoddset ska ligga på runt 50 000 gånger.

Svenska Spel har knappast lagt sig ned för att dö när de utländska spelbolagen surfat rakt in i svenska folkets bärbara datorer.

Tvärtom.

Konkurrensen är bra för oss alla – Svenska Spel har väl aldrig varit så aktivt och piggt som bolaget är nu.

Efter Topptipset – som jag själv tycker är ett föredömligt spel – kommer nästa nyhet. Nu förbättrar bolaget Bomben. Med start i lördags utökades antal matcher till fyra när det är fotboll på menyn. Tanken är att ”fyramatchers-Bomben” bara ska finnas på onsdagar och just lördagar.

Märklig uträkning

Ett smart grepp eftersom det inte känns lika lockande att spela en svår ”fyramatchers-Bomben” varje dag – och framför allt inte när Svenska Spel ibland går ned och hämtar objekt i den skotska fjärdedivisionen.

Svenska Spel själva hävdar att snittoddset på nyheten kommer att vara på runt 50 000 gånger. Jag är skeptisk till den uträkningen – framförallt med tanke på att storlagen ofta kommer att finnas med på kupongen. Starten blev också blygsam ”oddsmässigt” – 3 841 gånger var inte vad Svenska Spel hade hoppats på. Men oddset kommer att bli mycket högre än så vid ”en normal omgång”.

Ta bort bortasegrar

En nyhet är alltså att det tillkommer en match. Men det slutar inte där. Äntligen kan vi ”Bombenlirare” spela reducerade system utan att behöva skriva ut systemet på åtskilliga kuponger. Med ett par kryss på kupongen kan vi nu lätt reducera bort alla oavgjorda resultat eller till exempel alla bortasegrar på en eller flera matcher. Därmed blir systemen klart billigare – vilket kan behövas när vi nu ”tvingas” lösa ytterligare en match.

Nyhet nummer tre är bra för omsättningen. Svenska Spel tar efter ATG:s ”Spik-Harry” – det vill säga att du väljer ut några resultat och sedan tar ”Xperten” vid och fullföljer jobbet.

Sportbladet fick en kanonstart på ”nya Bomben”. 324 satsade kronor blev till 3 841. Hade inte Manchester United gjort sitt stopptidsmål så hade oddset varit det dubbla.

Även i går gick Bomben in, till 1 018 i odds.

Ingen ”Rullpott” och ingen reklamlansering. Nya Bomben smögs ut av Svenska Spel.

Varför?

Kanske skyndade Svenska Spel på lite extra mycket för att nätbolagen alldeles strax lär komma att lansera ”samma” spel? Frågan är om bolagens gemensamma bomb kommer att mottas med samma kyla som ”halvfloppen” Supertoto. Jag säger flopp igen – men överbevisa mig gärna. Hur som helst så gör Unibet, Expekt och kompani att Svenska Spel aldrig kan slappna av. Fortsätt så, tack.

Svenska Spel styckar upp Stryktipset på två dagar titt som tätt. Omdömeslöst enligt mig och många av Sportbladets läsare (tack för mejlen). Tänk er att ATG skulle köra fem V75-lopp på lördagen och två på söndagen. Vilket ramaskri det skulle bli ...

Vad är skillnaden?

FAKTA

Högsta oddsen på Bomben:

1) 30 november 2006

Luleå–Linköping 2–3

Malmö–Brynäs 1–1

Modo–Timrå 8–1

Odds: 2 043 523,50.

Svenskt oddsrekord genom tiderna, alla spel. För två spelare med insatsen 1 krona per rad blev vinsten 2 043 523 kronor vardera.

2) 11 februari 2007

Sverige–Finland 1–0

Hammarby–Oskarsh. 0–5

Växjö–Huddinge 5–3

Odds: 1 727 486,10.

3) 15 mars 2007

Leksand–Rögle 6–5

Malmö–Södertälje 2–0

Skellefteå–Björklöven 6–2

Odds: 1 642 551,80.

4) 15 oktober 2001

AIK–Hammarby 5–2

Sundsvall–IFK Göteb. 1–0

Malmö FF–Örebro 1–3

Odds: 1 098 826,80.

5) 6 oktober 2001

England–Grekland 2–2

Tjeckien–Bulgarien 6–0

Tyskland–Finland 0–0

Odds: 995 448,60.