Strömberg: Holland – sist i ”dödens grupp”

Experten tippar EM exklusivt på sportbladet.se

SPEL

EM-tempen börjar stiga rejält.

I dag inleder Expekts Glenn Strömberg sitt tippande exklusivt på Sportbladet Spel.se

Så här slutar grupperna enligt den före detta landslagsstjärnan.

Glenn Strömberg.

Grupp A:

Portugal (1)

Strömbergs kommentar: Portugal kommer att ha en av turneringens största artister i Ronaldo, men frågan är vem som ska göra målen för det går inte att förlita sig enbart på honom. Portugal finns med i bilden på allvar, men jag är inte helt säker på laget.

Schweiz (2)

Strömbergs kommentar: Hemmanationen Schweiz har hamnat i en helt öppen grupp. Ett hemmalag brukar alltid lyckas gå vidare i ett stort mästerskap och jag tror att Schweiz gör det till slut. Med några riktigt bra spelare och framför allt hemmapubliken i ryggen.

Tjeckien (3)

Strömbergs kommentar: Tjeckien såg mycket starkt ut i kvalet och har ett intressant lag som också kan hålla ihop defensivt. Men grupp A är mycket tuff och konkurrenskraftig och Tjeckien har skadeproblem. Jag tror på en skräll. Tjeckien går inte vidare.

Turkiet (4)

Strömbergs kommentar: Turkiet trasslade sig vidare till EM-slutspelet och frågan är vad det har där att göra. Norge gråter fortfarande över den missade platsen. Turkiet har ett åldersstiget och trögt lag som jag inte tror på alls.

Grupp B:

Tyskland (1)

Strömbergs kommentar: Det lag som alla kan lita på i ett slutspel, går som en motor i gruppspelet och tar sig förstås vidare här också. Fansen har stora förhoppningar efter VM – med rätta.

Kroatien (2)

Strömbergs kommentar: Kroatien är ett lag jag gillar skarpt. Man kan verkligen få till det här med sin blandning av teknik, styrka och taktisk briljans. Ett lag att räkna med på allvar!

Polen (3)

Strömbergs kommentar: Polen har sitt vassaste vapen på tränarbänken, i Leo Beenhakker. En slipad räv. Frågan är om han kan hitta vägarna förbi Kroatien eller Tyskland i tabellen? Nej, det går inte som jag ser det.

Österrike (4)

Strömbergs kommentar: Österrike bygger ett ungt lag för framtiden och även om man har ett röststarkt Wien i ryggen har det också tunna laget ingen chans i tuffa grupp B. Hemmafansen får en kort, het vecka med sitt lag, inte mer.

Grupp C:

Frankrike (1)

Strömbergs kommentar: Frankrike har ett väldigt bra lag – igen. Det enda landslaget saknar är en riktigt pålitlig målskytt, man är lite ineffektiva sett till sitt ofta stora spelövertag. Det kan ge utslag i en turnering som denna.

Italien (2)

Strömbergs kommentar: Italien bygger vidare på sitt guldlag från VM och har en svårslagen blandning av ungt och gammalt, av teknik och rå defensiv. Det kommer att räcka långt.

Rumänien (3)

Strömbergs kommentar: Detta kan vara ett stort skrällag i EM. Jag lider med detta intressanta lag som hamnade i en så infernaliskt tuff grupp. Rumänien är ett land på uppgång och landslagets medvind kan skapa en riktig storm i grupp C.

Holland (4)

Strömbergs kommentar: Holland känns väldigt svårbedömt, men jag tycker att jag ser klara brister i dagens landslag. Det finns en knippe världsklasspelare men helheten har brister och det blir Hollands fall i enormt tuffa grupp C.

Grupp D:

Spanien (1)

Strömbergs kommentar: Spanien är ett lag som kan få till det till slut. Kvickt och rörligt med flera spelare utan nerver. Torres en riktig matchhjälte. Det kan bli en riktigt, lång skön sommar för Spanien.

Sverige (2)

Strömbergs kommentar: Som vanligt i stora mästerskap är det viktigaste för Sverige att våra stjärnor är i form och att vi inte gör några individuella misstag. Låt oss därför hoppas att Zlatan Ibrahimovic blir riktigt frisk och att Andreas Isaksson, Olof Mellberg och Johan Elmander spelar på toppen av sin förmåga. Sverige måste nå sin max för att gå vidare från gruppen och jag är nöjd med en poäng i första matchen mot Grekland. Till slut tror jag att blågult går vidare och att vi kan ladda för en kvartsfinal i Basel.

Grekland (3)

Strömbergs kommentar: Grekland kommer att gå på med sin defensiv och hårdhet, med Otto Rehagels styrande piska. Jag tror inte att det räcker lika långt som senast, men Sverige kan räkna med en mycket tuff första match.

Ryssland (4)

Strömbergs kommentar: Fågel eller fisk? Jag sållar helt klart in Ryssland bland de mest svårbedömda lagen i EM. Med en demontränare som Hiddink vet man aldrig. Det kan gå precis hur som helst för Ryssland.