Spelbolagen minns EM-festen i Alperna

Och de tackar Turkiet

SPEL

EM-festen 2008 är över för den här gången.

Att Spanien vann vet vi redan.

Men hur gick det för spelarna och spelbolagen?

Här nedan kommenterar fyra spelbolag mästerskapet ur deras perspektiv.

1) Vilken match har ni förlorat mest på?

2) Vilken match har ni vunnit mest på?

3) Hur har spelarna skött sig gentemot tidigare mästerskap?

4) Hur har omsättningen sett ut gentemot tidigare mästerskap?

5) Vad minns ni mest från EM?

Jörgen Sparredal, bet365:

1) Spanien som slutvinnare var det sämsta resultat för oss då de varit väldigt populära på vinnarspelet. Vi hade därför hellre sett en tysk seger i finalen som blev en dyr historia. I övrigt var Tysklands semifinalseger mot Turkiet ett dåligt resultat för oss.

2) Turkiets segrar har varit gynnsamma. Vi minns särskilt kvartsfinalen där de slog ut Kroatien, vilket var en väldigt bra affär för oss.

3) Vi kan dela in EM i tre delar där spelarna hade en väldigt bra start. Resultaten gick sedan mestadels vår väg fram till semifinalerna där spelarna återigen tog kommandot i och med tre favoritsegrar. Spelarna har skött sig ganska bra jämfört med tidigare mästerskap. Det beror dock till viss del på att livespelet nu är mycket större, vilket generellt sett innebär lägre marginaler för oss.

4) Omsättningen per match har varit klart högre än vid tidigare mästerskap. Det beror till största del på att livespelandet då matcherna pågår har ökat enormt i popularitet sedan VM 2006.

5) Vi minns framförallt Turkiets fantastiska segrar och sena mål vilka varit till stor hjälp för oss. Även Ryssland överraskade positivt och vi måste medge att Spanien var värdiga vinnare även om det var ett väldigt dåligt resultat för oss.

Thomas Bertilsson. Betsson:

1) Österrike–Kroatien. Kunderna var fast beslutna om att värdnationen var EM:s sämsta lag och oddset relativt högt – 1,85.

2) Rumänien–Frankrike och Holland–Ryssland. Båda matcherna var skrällar och allt spel var på favoriterna.

3) VM 2006 blev ihågkommet som ”spelarnas mästerskap” då favoriterna ständigt vann och det var få oavgjorda matcher, som kunderna sällan spelar. Den här gången har det varit flera överraskningar och man kan väl säga att det gått bättre för spelbolagen.

4) För oss är det rekord flera gånger om.

5) Det jag minns mest från mästerskapet är väl Turkiets tre vändningar. De gjorde mål i 90:e, 89:e och 120:e minuten vilket gjorde att de vann samtliga dessa matcher (den sista av dessa på straffar). Att de sedan avslutade mästerskapet med att släppa in ett avgörande mål i den 89:e minuten var signifikativt för deras mästerskap. Turkiet var mästerskapets stora överraskning då de sågs utan chans att gå vidare ens från gruppen och var så nära att ta sig till final.

Dan Vikman, Expekt:

1) Tyskland-Turkiet i semifinalen. Vi fick väldigt höga insatser på Tyskland och det var ju ytterst nära att det blev en skräll. Kroatien–Österrike och Tyskland–Polen gjorde också många av våra spelare glada.

2) Tyskland igen, denna gång i förlustmatchen mot Kroatien. Trots att Kroatien hade en rejäl outsiderstämpel i EM var det få som som spelade på dem mot Tyskland, desto fler spelade på tyskarna. Vi vann också stort på resultaten i Italien–Rumänien, Kroatien–Turkiet och Holland–Ryssland.

3) De har varit mycket duktiga och tagit rygg på lagen som haft medvind, som Holland i början men framför allt Spanien. Live Betting-spelen har ökat explosionsartat och där har spelarna varit riktigt duktiga.

4) Den har varit högre, som väntat.

5) Turkiets enorma vändningar och Spaniens genomgående högklassiga spel. Den som har backat Spanien genom hela EM har gjort helt rätt. Och samtidigt får vi tacka Turkiet för skrällarna, för de har bidragit till vårt resultat.

Klas Winberg, Betfair:

1)

2) Tyskland–Turkiet omsatte mest pengar, över 500 miljoner kronor.

3) Bortsett från Ryssland och Turkiet så har EM gått relativt programenligt med många favoritsegrar. Köpvolymerna har ofta legat rätt till så jag tror att många är nöjda med sina resultat.

4) 2008 års EM har omsatt fyra gånger så mycket pengar på Betfair som vad EM 2004 gjorde. EM omsatte nu dryga 10 miljarder svenska kronor. Det är vi naturligtvis mycket glada för.

5) Bortsett från den stunden av lycka när Zlatan sköt 1–0 mot Grekland och man började drömma om ett långt svenskt EM-äventyr så måste det vara Turkiets osannolika kvittering mot Kroatien. Det är bland det mest osannolika händelser jag har sett på en fotbollsplan och hade man vågat sätta en slant på det så hade semesterkassan sett riktigt bra ut nu.

ARTIKELN HANDLAR OM