Superlagens flopp – ingen tillfällighet

Spelbolagen synar storlagens miserabla ligastart i en unik enkät

Foto: getty images, ap
floppade direkt Det blev ingen lyckad start för Arjen Robben (Real Madrid), Ronaldinho (Milan) och Lionel Messi (Barcelona) när La Liga och serie A inleddes i helgen. Varför? Det svarar åtta spelbolag på i en unik enkät.
SPEL

Den gångna premiärhelgen blev inte vad storlagen i Italien och Spanien hade tänkt sig.

Inget av de riktigt stora lagen lyckades vinna.

Sämst gick det för giganterna Barcelona, Real Madrid och Milan som alla förlorade.

Här nedan svarar spelbolagen på helgens miserabla inledning på säsongen för topplagen i en unik och exklusiv enkät.

Fråga 1: Inget av storlagen tog tre poäng i helgens premiärer i Spanien och Italien. Vad kan vi konstatera av det?

Fråga 2: Finns det något av storlagen som ni räknar med extra mycket spel på under säsongen och varför?

Fråga 3: Vad spelar hemma och borta-spel för roll för storlagen i Italien och Spanien?

Fråga 4: Var helgen bara en tillfällighet eller var det en trend? Är det någon av de stora lagen som kommer att få svårt att resa sig som man bör passa sig för som spelobjekt?

Jörgen Sparredal, bet365:

1) – Att det alltid är extra svårt för storlagen i premiärer och att ställas mot nykomlingar tidigt på säsongen. Det faktum att transferfönstret fortfarande är öppet kan också påverka då många lag ännu inte har gjort klart med sina trupper vilket kan skapa en viss osäkerhet. Vi kan även konstatera att det var en väldigt bra helg för oss som spelbolag. Vi gynnas generellt sett då det skräller och den här helgen var inget undantag.

2) – Vi räknar med mycket spel på samtliga storlag i Spanien och Italien. Inter, Real Madrid och Barcelona sticker ut något även om samtliga storlag och favoriter allt som oftast är mycket populära.

3) – Statistiken visar att det har stor betydelse vilket man kan se på oddsen som är klart högre på bortaplan än hemmaplan.

4) – Vi tror att det var en tillfällighet och att allt snart kommer att vara som vanligt. Ett bra exempel är Manchester United som fick en väldigt dålig start i Premier League förra säsongen men som trots det vann ligan till slut. Vi varnade för Milan innan säsongen startade och en hemmaförlust mot Bologna gör läget ännu mer osäkert. Om det är något lag som kommer floppa så tror vi att Milan ligger bra till.

Klas Winberg, Betfair:

1) – Jag tror att det faktiskt kan bero på att många av storlagen har haft sina spelare på landslagsuppdrag i EM och OS medan de mindre namnkunniga lagen har kunnat vila och spela ihop sig i lugn och ro under sommaren.

2) – Nej egentligen inte. De spelas stort på alla oavsett hur det går.

3) – Statistiken talar sitt tydliga språk. Hemma vinner storlagen nio gånger av tio och får ofta som sämst oavgjort. När de spelar borta kan den uppmärksamme hitta bra värde i att gå emot dem, som vi sett nu i upptakten.

4) – Det var ju faktiskt inte bara resultaten som var dåligt, man spelade även riktigt svagt. Däremot är det inte ovanligt att storlagen går lite segt i början för att sedan tuffa på rejält genom serietabellen.

Fredrik Asplund, Betway:

1) – Premiärmatcher är alltid svåra för storlagen, förväntningarna utifrån är enorma och motståndarna har allt att vinna. Det är oftast efter tio - elva omgångar som klasskillnader börjar visa sig, då lagen får skador/avstängningar. Då har storlagen en lika bra spelare att stoppa in till skillnad från de andra lagen. Sen var det självklart mer oväntat att Barcelona förlorade mot Numancia än att Real torskade mot Deportivo som är ett riktigt spöke för Madrid-laget.

2) – Storlagen är alltid populära spelobjekt och vi tror inte att denna start kommer att ändra på det, Real Madrid, Barcelona, Inter och Milan har dessutom alla bättre lag än förra säsongen. Milan och Barcelona har dock mycket kvar att bevisa.

3) – Hemma/bortaplan har visat sig ha en relativt stor skillnad om man tittar på lagens resultat de senaste säsongerna. I undantagsfall kan dock lagen prestera bättre på bortaplan om det har gått dåligt och de har fått publiken emot sig, då spelar de under en mindre press på bortaplan.

4) – Självklart var det lite oväntat att ingen av Milan, Barcelona, Real eller Inter lyckades vinna. Största besvikelsen var helt klart Barcelona. Real Madrid och Inter är riktigt bra och kommer att resa sig fort och börja rada upp segrar, vi behöver nog inte vara oroliga för Barcelona heller som har värvat riktigt bra. Milan är dock överskattade och har värvat spelare för att sälja mer souvenirer i stället för spelare som presterar på planen.

Dan Vikman, Expekt:

1) – Det är alltid vanskligt med premiärer, speciellt på bortaplan och mot tufft motstånd vilket var fallet för flera av lagen. Att några skulle bräcka räknade vi med, men självklart inte alla. För spelbolagen var det en trevlig helg men våra duktiga kunder kommer tillbaka och tar revansch!

2) – Vi vet att vi kommer att få extra mycket spel på Inter genom att Zlatan Ibrahimovic är där och att José Mourinho nu tillkommit som tränare. De andra lagen genererar alltid stor omsättning, framför allt på hemmaplan.

3) – I Spanien har Real Madrid och Barcelona egentligen större spelmässiga möjligheter på bortaplan då hemmalagen öppnar upp sig mer. I Italien finns en större försiktighet på bortaplan bland storlagen. Kryssen ligger närmare till hands överlag där.

4) – Milan är inget lag att lita på, men man får ett tacksamt VM-kvaluppehåll nu och kan gruppera om. Det är lättare att se trender i början av oktober, men jag tvivlar på att vi exempelvis kommer att få se en enda omgång till i spanska ligan denna säsong där Real Madrid och Barcelona förlorar samtidigt.

Andreas Slätt, Unibet:

1) – Ett par av lagen exempelvis. Barcelona och Milan har ganska nya lag och inte haft möjlighet att spela sig samman till fullo på grund av skador och OS. Dessutom är storlagen ofta ganska nedtränade för att kunna peaka senare. Men det var ändå oerhört ovanligt att så många storfavoriter fick stryk samma helg.

2) – Inter kommer vi få oerhört mycket spel på, eftersom snacket kring Zlatan och Mourinho är större än någonsin.

3) – Lite skillnad mellan ligorna här. Storlagen i Italien är ofta ganska dominanta även på bortaplan i relation till Spanien. Smålagen är mycket tuffare i Spanien, men i Italien har de mindre lagen fortfarande alldeles för stor respkt för ”The Big 4”.

4) I stort sett ja. Så fort lagen spelat sig samman kommer de med all sannolikhet att dominera som vanligt. Största frågetecknet gäller dock Milan som har en oerhörd potential, men som måste få ordning på sitt försvarsspel.