”Svenskarna tillhör de mest patriotiska”

Spelbolagen ger sin syn på Albanien–Sverige i en unik enkät

SPEL

Att engelsmän tillhör de mest patriotiska inom fotbollsvärlden visste ni redan.

Nu börjar svenskarna ta efter engelsmännen allt mer i tron på sitt fotbollslandslag.

Här ger spelbolagen sin syn på de svenska spelarna inför VM-kvalet mellan Albanien–Sverige.

Foto: bildbyrån
hårt betrodda Spelbolagens svenska kunder tror stenhårt på sitt landslag. Spelbolaget tror å sin sida att Henrik Larsson kommer spela en nyckelroll som målskytt mot Albanien.

Fråga 1: Oddsen blir alltid låga på svensk seger mot mindre namnkunniga nationer. Varför blir det så?

Fråga 2: Är de svenska spelarna mer patriotiska än några andra av era kunder?

Fråga 3: Hur slutar matchen mot Albanien och vem gör mål för Sverige?

Andreas Slätt, Unibet:

1) – När all statistik, all historik och övrig hard core facts är entydig ter sig oddsen som de gör. Det är inte märkvärdigare än så.

2) – Bland våra kunder är det framförallt det franska och danska folket som är de mest patriotiska. För svenskt vidkommande märker vi också av en hel del tippande med hjärtat, men det är tydligt att de svenska spelarna är mer ”utbildade” än den genomsnittsliga europeiska spelaren.

3) – Sverige vinner med 2–0. ”Henke” gör bägge för att fira lagkaptensbindeln.

Andreas Gillberg, Ladbrokes:

1) – Som alltid så reflekterar förhandsförväntningar oddsen; Sverige är trots allt rankade 31 i världen och får ses som en namnkunnig nation och ska följaktligen ses som favorit mot de flesta lag man möter. Man får heller inte glömma att vi är andraseedade i gruppen, vilket innebär att fyra motståndare normalt ska vara sämre.

2) – Vi har definitivt sett att svenska spelare tror på Sverige i väldigt stor utsträckning, att svenskar spelar med hjärtat många gånger. Exempelvis i EM när Sverige mötte Ryssland så spelade många av våra kunder på Ryssland, som efter en övertygande vinst mot Grekland var ett lag på uppgång, medan 90 procent av våra svenska kunder spelade på svenskt avancemang. Det är dock inte unikt för Sverige att man spelar med hjärtat och svenskar är samtidigt realister och vassa spelare, så när vi möter Portugal senare i VM-kvalet förväntar vi oss extremt lite patriot betting. Mest patriotiska är helt klart engelsmännen, de spelar på engelsk vinst i princip varje gång oavsett motstånd.

3) – Matchen slutar 1–0 till Sverige, insprunget av Petter Hansson. Skämt åsido så uteblir ofta målkalas även mot de sämre lagen, så en knapp vinst till Sverige är ett säkert spel.

Dan Vikman, Expekt:

1) – Jag håller inte med om att oddsen alltid blir låga. Sverige har ju en stark kvaltradition de senaste tio åren och är betrott i kvalsammanhang som ett pålitligt lag. Oddsen blir därefter.

2) – Ja, många spelar med hjärtat helt klart, speciellt när det handlar om stora fotbollsmatcher för landslaget i slutspel eller kval. Då får vi högre insatser på svensk seger än normalt.

3) – Jag tror på 2–0 till Sverige efter en tuff första halvlek. Henke Larsson och Kim Källström målskyttar!

Jörgen Sparredal, bet365:

1) – Det beror helt enkelt på att Sverige är bättre än dessa lag och brukar besegra dem. Sverige är traditionellt sett väldigt duktiga på att vinna mot mindre namnkunniga nationer vilket påverkar oddsen.

2) – De svenska spelarna tillhör de mest patriotiska även om vi ser liknande tendenser i de flesta länder. Vad gäller omsättning och insatser är engelsmännen fortfarande de mest patriotiska trots att de nu börjar tappa tron på sitt eget fotbollslandslag.

3) – Sverige vinner med 2–0 efter ett första mål av Henrik Larsson och ett sent avgörande från Kim Källström.

Henrik Lengstedt, Betway:

1) – Vi var inne på detta under OS också, svensk patriotism genomsyrar all idrott och därmed även vad man spelar och tror på. Alla förväntar sig ett nytt mästerskap á la VM 1994 för fotbollslandslaget. Landslaget ska dock plocka hem en seger från Tirana, oavsett om man är patriot eller inte. Ser man på FIFA:s världsranking så ligger vi 75 platser före Albanien. Landslaget vinner om man förlitar sig på siffror, statistik och tabeller.

2) – Vi kan inte se att trenden är annorlunda i något av de andra länderna som vi har kunder ifrån. Mesta patrioterna i detta sammanhanget hittar vi i Italien, som spädde på självförtroendet då deras älskade ”Gli Azzuri” blev världsmästare.

3) – Efter 1–1 i halvtid på en dålig plan och albanska fans i extas så punkterar vår fixstjärna Zlatan med ett klassmål i 83:e minuten. 1–2 till Sverige som kommer undan med blotta förskräckelsen.

Klas Winberg, Betfair:

1) – Sverige har etablerat sig som ett slutspelslag och har imponerande resultat i kvalen. Mot den bakgrunden ska Sverige vara favorit mot mindre namnkunniga motståndare som Albanien, rankade 101:a i världen.

2) – De svenska spelarna är patriotiska, men inte mer än sina kollegor i de andra länderna. Ett talande exempel på detta är att de kunder som hade bäst resultat i EM var spanjorerna. De spanska spelarna tog helt enkelt rygg på sitt landslag. Svenskar och italienare med flera hade betydligt sämre resultat under EM, något man inte ser under ligasäsonger där patriotismen är satt ur spel.

3) – Albanien är inget land som låter sig utklassas på hemmaplan. Jag tror att Sverige kommer undan efter viss dramatik med slutresultatet 1–2. 1–1 Mellberg på hörna, 1–2 Henrik Larsson chippar in den.

Thomas Bertilsson, Betsson:

1) – Sverige har kvalat in till fem raka mästerskap och sviker sällan mot mindre fotbollsnationer, därav de låga oddsen mot ett lag som Albanien.

2) – De flesta spelarna är patrioter oavsett nationalitet så jag skulle inte vilja påstå att svenskar är det mer än någon annan men det finns givetvis fler patrioter bland de länder som har ett bra landslag och Sverige är ett av dem.

3) – Zlatan fortsätter att frälsa oss och Sverige vinner en tight match med 1–0