Så säger spelbolagen

De ger sin syn på statens nya förslag

SPEL

De utländska spelbolagen ger sin syn på den nya rapporten som den svenska staten ska presentera i december.

Fråga 1: Vad är er reaktion på statens förslag om att ni får verka i Sverige genom att betala licens?

Fråga 2: Är ni beredda att söka och betala för en licens i Sverige?

Dan Vikman, Expekt:

1) – Vägen från spelmonopolet öppnas och det är positivt. Alla monopol faller förr eller senare och genom att en licenslösning förelås i utredningen blir en kommande avreglering i så fall under kontrollerade former. Detta är bara ett första steg, men det är väldigt positivt.

2) – Gällande licensfrågan har Expekt redan en spellicens som omfattar Sverige genom vår Malta-licens där vi har vårt huvudkontor. Vi betalar också skatt inom EU genom denna licens. Gällande den statliga spelutredningens licensförslag måste vi först veta villkoren i mer exakthet och vad en licens innebär innan vi kan ta seriös ställning i den frågan affärsmässigt. Det kommer att handla om viktiga detaljer som måste analyseras.

Pontus Lindwall, Betsson:

1) – Betsson är positiva till att spellagstiftningen moderniseras. Vi får redan i dag erbjuda tjänsterna till Sverige från Malta så där ändras inget. Vi tror att det blir svårt att diskriminera utländska spelbolag för att de inte skulle ha licens just i Sverige.

2) – Vi har en bra licensstruktur redan i dag, men om förutsättningarna är goda kan vi tänka sig att söka licens i Sverige.

Per-Ivar Selinder, Betway:

1) – Vi är positiva till att spelmarknaden öppnas för konkurrens. Det skulle göra att alla kan konkurera på lika villkor. Frågan är bara hur detaljerna i det nya förslaget ser ut. Vad vi har uppfattat är att det gäller sportspel vilket i sig är bra men vi förstår inte varför det skulle vara så skadligt att ha andra speltyper med också?

2) – Vi kommer fatta affärsmässiga beslut när vi ser hur den nya spelregleringen kommer att se ut. Det är omöjligt att säga i dag om det blir en reglering som är sant konkurrensneutral eller om det blir som i Frankrike där man försöker öppna marknader som är fördelaktiga för monopolet men fortsätta att stänga andra marknader.

Jörgen Sparredal, bet365:

1) – Det är svårt för oss att ta ställning till det då vi ännu inte sett något konkret förslag. Som brittiskt bolag har vi dock redan en licens för sportspel i Storbritannien, vilket är en av världens hårdast reglerade spelmarknader vad gäller spelansvar. Storbritannien tillhör precis som Sverige EU.

2) – Det är svårt för oss att ta ställning till det då vi ännu inte sett något konkret förslag.