Så slutar elitserien

– enligt expert Wikegård

SPEL

Sveriges vassaste ishockeyexpert Niklas Wikegård tippar elitserien för Sportbladet Spel.

Här nedan är hans sluttabell av säsongen 2008/2009.

1) Linköping

Wikegårds kommentar: LHC har en bra stomme från förra säsongen. Mycket viktigt är att laget har en jämnare förstemålvakt i nya Daniel Henriksson. Som helhet känns LHC bättre i vinter och de är min serievinnare. Coach Lener håller alla på tårna!

2) Frölunda

Wikegårds kommentar: Frölunda gör en härlig, offensiv satsning, på alla plan. Vi hittar en skön bladning av chefer och arbetare och det passar ju som handen i handsken i en stad som Göteborg. Backsidan känns lite osäker med gamle Sundin och opålitlige Holmqvist. Men hur ser det ut på målvaktssidan? Och är alla överens i motgång?

3) Färjestad

Wikegårds kommentar: Färjestad har en bra mix mellan gammalt och ungt. Truppen ser intressant ut. Målvaktssidan är ett problem. Österrikaren Divis vill nog stå. Och även om gammal är äldst, är de skadebenägna de gamla veteranerna.

4) HV 71

Wikegårds kommentar: HV kommer att sakna attitydspelare som Jämtin, Ledin och Ward. Ser stabila ut, men utan det riktiga djävlaranammat. Powerplay utan Åkerman blir en utmaning.

5) Södertälje SK

Wikegårds kommentar: Här har ni min stora outsider. SSK har i mina ögon den skönaste coachen och det hårdast arbetande laget. Linus Klasen kommer att få sitt stora genombrott, lita på det.

6) Modo

Wikegårds kommentar: Gamla, fina Modo. Ja, hur ska detta sluta..? Modo har potential att ligga högt upp, men jag tror uppriktigt inte att stommen orkar tända till.

7) Djurgården

Wikegårds kommentar: ”Järnkaminerna” är heta. Man har en trupp som kommer att växa sig starkare och starkare under säsongen. Det kommer att hända mycket med det här laget och Jacob Josefsson (född 1991) kommer att bli en attraktion som center. Djurgården mot slutspel!

8) Timrå

Wikegårds kommentar: Timrå har flera unga, talangfulla spelare i truppen. Dessutom finns det många arbetare. Men på back- och centersidan ser det tunt ut. Jag tycker att det känns som att det går utför för Timrå. Talanger som Anton Lander och Magnus Pääjärvi måste ta ett jätteansvar.

9) Skellefteå

Wikegårds kommentar: Flera unga talanger smyger in i Skellefteå. Stabila utan att glänsa och Hadelöv blir viktig igen. ”AIK” fortsätter att etablera sig i elitserien men, nej, denna gång blir det inget slutspel.

10) Brynäs

Wikegårds kommentar: Inget lyft väntar denna vinter heller. Brynäs har ett lag utan glans. Målvakssidan är osäker. Hemmaspelet blir viktigt. Men det dåliga stödet i gnälliga Gävle talar sitt tydliga språk – publiken får det lag man förtjänar.

11) Luleå

Wikegårds kommentar: Luleå har onekligen hängt på repet ett tag. Stort frågetecken för målvaktssidan. De egna, unga spelarna måste ta ett kliv upp. Men det blir en oviss kvalserien för Luleå. Och den stora frågan är hur länge ”Osten” håller sig lugn när förlusterna kommer?

12) Rögle

Wikegårds kommentar: Välkommen tillbaka – men Rögle har ett för ojämnt lag. Jag tror att laget kommer att överraska i början, men man räcker inte till under en hel säsong. Viktigt psykologiskt att truppen/klubben har en intern målsättning att hänga kvar genom kval!

ARTIKELN HANDLAR OM