Sandebäck: Frölunda går till SM-final i vår

Sportbladets spelexpert listar vinterns bästa spel

Foto: stefan jerrevång
har expertens förtroende Sportbladets spelexpert Ulrik Sandebäck listar vinterns bästa långtidsspel. Med på den listan är bland annat Frölunda, som går till SM-final, enligt experten.
SPEL

Vintern är här.

I alla fall ”vintersporterna”.

Svenska Spel har bakat ihop ett extra programblad inför ishockey, innebandy och handbollsäsongen.

Jag har grävt fram några av de mest intressanta långtidsspelen.

Innebandy

Warberg vinner grundserien.

Odds: 2,10.

Warberg har nästan ett komplett lag där skyttekungen Magnus Svensson sällan går mållös från någon match. Har till den här säsongen tappat rutin när Karl-Johan Karlsson, Tony Eriksson, Staffan Simonsson och Mikael Holmer har slutat. Men laget har värvat smart och bland andra fått in backlöftet Simon Nilsson och unge målvakten Per Svedin. Det är högst troligt att de ”blåa” tar hem grundserien igen. Odds över två gånger pengarna är bra.

Mattias Ryberg blir Pixbos bäste poänggörare.

Odds: 4,75.

29-årige Ryberg gör en ny satsning i Superligan efter att ha dominerat i söderettan med Partille IB. Under förra säsongen svarade han för 35 mål och 27 assist, totalt 62 poäng, och hamnade på andra plats i seriens poängliga. Nu är motståndet tuffare – men jag tror ändå att Ryberg lär återfinnas högt upp i Pixbos interna poängliga.

Ishockey

Frölunda går till SM-final.

Odds: 2,10.

Förra årets guldlag, HV71, har tappat flera kuggar och blir troligen inget större hot. Färjestad och Modo väger också för lätt. Däremot ser Linköping ut att åter kunna bli ett finallag – men det mest troliga finallaget är utan tvekan Frölunda. Ulf Dahléns lag är på papperet bäst i Sverige och hinner utan problem spela samman sig till slutspelet. Det skulle förvåna mig mycket om laget åkte ut i kvarten eller i semin.

Allsvensk skyttekung.

Det är högst troligt att en Leksandsspelare vinner poängligan. Någon av stjärntrion Pelle Prestberg, Mikael Karlberg och Jens Bergenström ligger så klart bäst till. Jag satsar mina pengar på den sistnämnde som även ger högst odds. Bergenström spelar ihop med HV-förvärvet Eric Johansson samt legendaren Pelle Prestberg i förstafemman. Det innebär massor av poäng och Bergenström, som svarade för två mål i helgen mot Pelicans, lär hamna långt upp i seriens poängliga om han bara lyckas hålla sig frisk. Oddset 11,00 är klart spelbart.

Nybro–Västerås 2.

Odds: 1,65.

Nybro försäsong har varit allt annat än positiv. Laget har åkt på många skador och har inte alls imponerat spelmässigt. I premiären kommer Västerås IK på besök – ett lag som har en försäsong som är helt tvärtemot Nybros. VIK med Patrik Juhlin i spetsen har fem raka segrar och slog senast tillbaka AImtuna med 5–1.

Handboll

H43 går till SM-final.

Odds: 2,80.

Sävehof är som väntat favoriter till att nå SM-finalen (1,37). Hammarby tippas som finalmotståndare (1,45) – men jag tycker att det mest spelbara oddset är H43:s 2,80. Skåningarna har en stark försäsong i benen och har ett ungt och intressant lag. Lundlaget visade redan under förra säsongen hög kapacitet och slutade som fyra bara en poäng efter Sävehof. Fick till slut ge sig mot Hammarby i semin. Tar revansch i vår?