”HV 71 ser klart svagare ut i år”

Nu börjar allvaret igen – här är spelbolagens syn på Elitserien 2008/2009

Foto: bildbyrån
mästare i fjol HV 71 tog hem SM-bucklan i våras efter finalsegern mot Linköping. Den här säsongen blir det dock tufft för Jönköpingslaget att försvara titeln enligt spelbolagen
SPEL

Nu smäller elitserien igång – igen.

Sportbladet Spel tar pulsen på lagen med hjälp av spelbolagen.

Så här ser de på ishockeysäsongen och spelsäsongen 2008/2009.

Fråga 1: Vilket lag ser ut att vinna grundserien 2008/2009?

Fråga 2: Vilket lag ser ut att bli hjälplöst sist i serien?

Fråga 3: Vilket lag kan bli den stora överraskningen och varför?

Fråga 4: Vilken spelare vinner poängligan?

Svenska Spel:

1) – Någon av Frölunda eller HV 71 bör ta hem grundserien.

2) – Tror inget lag kommer bli hjälplöst sist utan det kommer bli strid in i sista omgångarna.

3) – Serien ser mer uppdelad ut än vanligt och vi har svårt att se någon klämma sig in topp-fyra förutom Frölunda, HV 71, Färjestad och Linköping. Därför kommer det nog bli en ganska väntad serietabell med en fyra fem lag som slåss om att undvika kvalserien och ta de sista slutspelsplatserna. Får säga Skellefteå då som kan upprepa fjolårets säsong och gå till slutspel trots några tunga spelarförluster. Tycker att nyförvärven ser intressanta ut och att de kanske tillför en annan kompetens än man hade i fjol, bättre balans i laget.

4) – Jukka Voutilainen HV och Frölundas Tomi Kallio är alltid med där i toppen.

Kommentarer: Stefan Österberg, oddssättare.

Ladbrokes:

1) – Frölunda. Där alla andra topplag från förra året ser svagare ut, seglar en av förra årets besvikelser, Frölunda, upp som favorit. Med elitseriens starkaste målvaktspar i Ahonen och Holmqvist, spännande nyförvärv på främst forwardssidan med namn som Hahl och Andreas Karlsson, och sist men inte minst en ny ledarstab i Ulf Dahlén och Janne Karlsson, motiverar vi denna ranking. HV 71 och Linköping lär utmana men HV 71 har haft en dålig försäsong och ser klart svagare ut i år, och i Linköping måste man först bevisa hur Hlinka och Hlavac klarar ersätta Mårtensson och Weinhandl.

2) – Rögle lär givetvis få en tuff säsong som nykomlingar. Extremt beroende av Kenny Jönsson och skulle han få skadebekymmer i år igen är Rögle illa ute. Att de ska bli hjälplöst sist, ser vi dock inte. Både Brynäs och Luleå ser svaga ut och det lär bli bottentrion i år.

3) – Södertälje kommer säkerligen ställa till det för flera lag denna säsong. Defensivt starka, bra målvakt i Bjurling, spännande spelare i Videll, Klasen och Hyvönen. Även Djurgården har visat sig starka på försäsongen där de gått bra i Nordic Trophy. De kör en hemvävd satsning i år som blir intressant att följa. Det återstår dock att se om de kan slå sig in bland de fyra främsta i grundserien, men i ett slutspel kan allt hända.

4) – Förra årets tre bästa poängplockare återfinns i dag i den ryska ligan men det vimlar även annars av intressanta namn. Tomi Kallio har befunnit sig i poängtoppen två säsonger i rad, och kommer vara med och kriga om titeln tillsammans med Niklas Andersson i en delvis ny omgivning. Voutilainen och Davidsson lär få dra ett stort lass offensivt i HV 71 och lär även de ta platser högt upp på listan. Det finns vissa frågetecken kring Fredrik Bremberg, men det finns ändå en stor chans att han plockar en hel del poäng även i år. Bland respektive lags nyförvärv ska det bli intressant att se vad Andreas Karlsson, Hlinka/Hlavac och Hannes Hyvönen kommer att hitta på. Som ni ser finns det många namn som ses med ungefär lika stor sannolikhet.

Kommentarer: Andreas Gillberg, Sverigechef.

Betway:

1) – Tror att Linköping eller Frölunda vinner grundserien i år, Linköping har tappat tunga namn men också förstärkt med likvärdiga till skillnad från HV 71. Frölunda har ett storlag på gång och jag tror att guldet sedan kommer att stå mellan dessa två lag.

2) – Bottenlagen i år blir följande: Luleå, Brynäs och Rögle. Brynäs är de största förlorarna i silly season och med tanke på hur det gick förra säsongen så tror jag att Brynäs kommer att hamna sist. Första året för nykomlingar i elitserien brukar vara lättare än det andra då det går mycket på motivation. Luleå däremot lever under en betydligt större press, fansen ser nog allt utom ett slutspel som ett fiasko och med en dålig start kan det gå riktigt illa. Därför tror jag att Luleå tar den andra kvalserieplatsen och Rögle krigar till sig en plats i ingenmansland och är överlyckliga över att slippa kvalserien.

3) – Skellefteå tippas sist av många experter, helt fel. Klubben har värvat smart och är bättre än förra året, Laget kommer att gå till slutspel och kan med lite flyt nå en semifinal. Samma sak gäller Södertälje som jag tror kan överraska. Överraskning till guldet säger jag Linköping, om man nu kan kalla Linköping för överraskning.

4) – Tomi Kallio, Frölunda.

Kommentarer: Fredrik Asplund, oddssättare.

Unibet:

1) – Frölunda och Linköping ser starkast ut och får gälla som favoriter, men måste det väljas ett lag väljer jag Frölunda. De har värvat bra och för att nämna några har de tagit till sig Johan ”Lill-Honken” Holmqvist i målet, relativt unge och talangfulle Oscar Hedman från Modo, som fortfarande utvecklas, samt spelckicklige finnen Riku Hahl från seriekonkurrenten Timrå. Frölunda har en bra juniorverksamhet och släppte fram några yngre förmågor ifjol och de spelarna bör ha fått mer kött på benen. Linköping är en tung utmanare som har tappat tunga pjäser i Weinhandl och Mårtensson men värvat tjeckiskt i Hlavac och Hlinka och laget ser farligt ut även i år, laget kämpar febrilt för sitt första SM-guld och det är inte alls omöjligt att de står högst upp i tabellen då grundserien är avslutat i första hand. Linköping har också i mina ögon den bästa defensiven i hela elitserien.

2) – Rögle ser svagast ut på papperet, men laget kan mycket väl plocka poäng mot alla lag nere i Ängelholm och behöver inte alls bli ett stryklag. Brynäs är på papperet försvagat från i fjol. Laget har tappat hårtskjutande Brendl och spelskicklige backen Angell bland andra. Luleå och Skellefteå är två andra utmanare till sistaplatsen. Södertälje och Djurgården kan bli indragna här med men först och främst bör det handla om något av de fyra förstnämnda lagen.

3) – Eftersom Rögle tippas under längst ner i träskvattnet av nästan hela landet kan de bli överraskningen som klarar sig kvar i Elitserien, det är viktigt att Kung Kenny Jönsson håller sig skadefri och som sagt var så kan laget bli farliga för varje lag nere i Skåne med sin hockeykunniga och högtsjungande publik.

4) – Finnarna Riku Hahl och Tomi Kallo i Frölunda och Jukka Voutilainen i HV71 ser farliga ut.

Kommentarer: Andreas Slätt, marknadschef.

Expekt:

1) – Linköping ser mycket vasst ut, ett komplett lag som kommer att vara laget att slå i vinter.

2) – Rögle. Laget kommer att sprattla till hemma men under en hel serie väntar jumboplatsen och därefter kvalserien.

3) – Södertälje blir en outsider. Ett jobigt lag att möta, och får man flyt och vinner matcher i början väntar en rolig viner för SSK:s fans.

4) – Tomi Kallio blir vinterns mål- och poängmaskin om Uffe Dahlén hittar rätt i formationerna i Frölunda.

bet365:

1) – Vi tror mycket på HV 71 och håller dem som klara favoriter att vinna grundserien. De har förlorat ett antal namnkunniga spelare men vi tycker de har ersatt dem på ett bra sätt och de ser väldigt starka ut inför säsongsstarten. Linköping till oddset 6.50 har dock varit det mest populära spelet bland våra kunder.

2) – Rögle bör få det tufft och vi tror att de slutar sist i serien. Vi skulle inte bli förvånade om de får en hygglig start men vi tror inte att de håller under en hel säsong. Rögle kan nu spelas till över 100 gånger pengarna att vinna SM-guld.

3) – Svår fråga då vi inte tror på några större överraskningar under kommande säsong. Södertälje kan dock vara ett alternativ då de har en väldigt stark defensiv och några riktiga lirare.

4) – Vi hittar ingen given favorit men Frölundas Tomi Kallio bör ha en vettig chans att vinna poängligan. Vi tror att han i första hand utmanas av lagkamraten Riku Hahl och HV:s Jukka Voutilainen.

Kommentarer: Jörgen Sparredal, marknadschef.

Betsson:

1) – HV 71.

2) – Rögle.

3) – Vi tror väl egentligen inte på någon stor överraskning. De stora lagen med mest pengar är de som kommer vara i toppen men Södertälje med sin starka defensiv ser ju helt klart intressanta ut och kan kanske komma lite högre upp i tabellen än vad många förväntat sig.

4) – Niklas Andersson i Frölunda HC.

Kommentarer: Thomas Bertilsson, PR-ansvarig.

ARTIKELN HANDLAR OM