”Oddsen blir till ett stort minfält”

Oddssättarnas problem på vänskapsmatcher kan bli din lycka

SPEL

I kväll är det stor landslagskväll med mestadels träningsmatcher.

Hur ska spelarna tänka innan man satsar sina pengar?

Hur ser spelbolagen på dessa matcher?

Här hittar du svaren.

1) Hur ska man som spelare se på vänskapsmatcher?

2) Finns det några länder som man ska passa sig för både positivt och negativt?

3) Hur är det för er att sätta odds på vänskapsmatcher?

Betway:

1) – Som öppna och ofta ganska positiva tillställningar som sällan slutar mållösa, där många mål ofta faller under den andra halvleken. Fyndvänligt!

2) –Tycker man ska passa sig för att spela på Sverige när det kommer till vänskapsmatcher. Framförallt brukar försvarsspelet kunna se riktigt virrigt ut. Rumänien är en annan mardröm, kan bli precis vad som helst av deras träningsfighter. Bland de positvia träningslagen så kommer jag främst att tänka på Tyskland och Spanien. Gedigna lagbyggen som alltid presterar och ofta även gör en hel del mål.

3) – En utmaning. Vänskapsmatcher kan för en oddssättare vara en riktig plåga med sena återbud, många byten under matcherna och nya spelare som ska testas. Logiken och matchrytmen störs ofta av alla byten, vilket gör liveoddsen till ett enda stort minfält.

Kommentarer: Fredrik Essevad, informationsansvarig för odds.

Betsson:

1) – Man bör ta reda på om spelarna i laget spelat kontinuerligt i deras respektive klubblag och om det finns någon extra motivation i lagen på grund av stor rivalitet. Man bör också vara vaksam på om det är en massa nya spelare i laget vilket inte är ovanligt i vänskapsmatcher.

2) – England är det lag man bör höja lite varningens finger för. De har gått som en raket i kvalet men har nu drabbats av stora skadeproblem på nyckelspelare som Ashley Cole, Joe Cole, Gerrard, Rooney, Ferdinand och Lampard.

3) – I vänskapsmatcher är det alltid en bra idé att generellt sett hålla oddsen högre på favoriterna eftersom lagen tenderar att testa nya spelare. Man måste också tänka på att dessa nya spelare är mer motiverade och vill göra intryck på sin tränare. Detta kan ha en omvänd effekt men det är upp till oddssättaren att värdera de involverade spelarna. I vissa fall använder vissa länder endast lokala aktiva spelare vilket också påverkar oddset.

Kommentarer: Thomas Bertilsson, PR-ansvarig.

bet365:

1) – Spelmässigt är vänskapslandskamper ofta svårbedömda och det är viktigt att hålla koll på skador, återbud, motivation med mera. Som spelare går det dock att hitta guldkorn om man är väl påläst och vet hur de olika förbundskaptenerna brukar agera vid den här typen av matcher.

2) – England har fått en rad återbud och saknar nu flera ordinarie spelare i prestigemötet mot Tyskland. Det bör innebära problem och Tyskland är därför favoriter att vinna matchen. Uppståndelsen kommer vara enorm då Maradona gör sin tränardebut och vi tror att spelarna kommer göra sitt yttersta för att imponera på deras nya förbundskapten. Ett taggat Argentina är alltid svårslagna och de bör ha bra chans att besegra Skottland trots bortaplan.

3) – Vi jobbar på samma sätt som inför övriga matcher. Vänskapsmatcher kan dock innebära mer jobb för våra oddssättare då många lag passar på att testa nya spelare och spelsystem vilket gör matcherna mer svårbedömda.

Kommentarer: Jörgen Sparredal, marknadschef.

Expekt:

1) – Kolla lagupställningarna noga och alla matchinfo. Många tongivande spelare vilas nu efter krav från toppklubbarna. Mindre landslag brukar ha mycket mer motivation än stora lag och kan vara värda att kika på lite extra.

2) – Spela aldrig på Turkiet. De brukar ha svårt att hitta rätt i träningslandskamper. Några länder vill spinna på en positiv trend från kvalspelet, som Danmark och Grekland.

3) – Det är lurigt, utan tvekan. Vi är vaksamma och håller noga koll på nyhetsflödet hela tiden. Spelarna kan göra fynd om de är snabba.

Kommentarer: Dan Vikman, informationschef.

Ladbrokes:

1) – Man bör se på vänskapslandskamper som vilka andra spelobjekt som helst. Vad som däremot man bör göra är att analysera vissa parametrar mer noggrant, som exempelvis inställningen hos lagen och hur trupperna skiljer sig från tävlingslandskamper. Många länder experimenterar med spelsystem och nya spelare under dessa matcher, vilket givetvis påverkar utgången av matchen.

2) – Varje match är unik och det gäller att värdera styrkeförhållanden och förutsättningar på rätt sätt. Det är därför svårt att säga någon nation som skulle vara farligare än en annan. Som tidigare sagt är det inte alltid samma lag som vid en tävlingslandskamp och kanske inte samma spelsystem och det kan göra att vi får en annan utgång i matchen.

3) – Oddssättningen fungerar här precis som i vilken annan match. Ett antal parametrar ska tillsammans stå för en värdering som motsvarar respektive lags vinstchans. Bland annat ser våra oddssättare på formen i laget, skador och vilka spelare som kommer att vara med i startelvan med mera.

Kommentarer: Andreas Gillberg, Sverigechef.