”Kan begränsa spelarens frihet”

Här är landet som spel-Sverige kan ta efter – till viss del

SPEL

Ett licenssystem för spelbolagen likt Italien.

Det kan bli deras verklighet när Jan Nyrén presenterar spelutredningen i dag.

– Man kan riskera att få en begränsning på spelarens frihet, säger Ladbrokes VD Lasse Dilschmann.

Ladbrokes VD i Norden Lasse Dilschmann.

I dag presenterar Statens Offentliga Utredningar spelutredningen på uppdrag av finansdepartementet och finsansministern Anders Borg.

Då ska utredaren Jan Nyrén lägga fram de förslag som hans utredningsgrupp kommit fram till på de punker som delvis kan skapa ett nytt spel-Sverige.

”Inte överraska”

Spelbolaget Expekt, med sin bas på Malta, tror att Sverige till viss del kan efterlikna det hårt licensierade Italien, vad det gäller spel.

– Det skulle inte överraska om förslaget blir mer likt den modellen än den riktigt breda lösning vi ser i Storbritannien, sa informationschefen Dan Vikman i Sportbladet Spels artikel om spelutredningen i fredags.

Slagits mot monopolet

Ladbrokes, med basen i England har sedan många år slagits mot det svenska spelmonopolet, de ser en del negativa aspekter om Nyrén presenterar ett upplägg likt Italien.

– Man kan riskera att få en begränsning på spelarens frihet som går från ett monopol med högt pris till en marknadsreglering utan verklig konkurrens, som därmed ger ett fortsatt högt pris, säger Lasse Dilschmann, VD för Norden.

Ger bästa pris

Hur vill ni ha det?

– En hård men konkurrensutsatt reglering som ger bästa pris och mångfald för spelaren. Den ska göra nytta för samhället genom en möjlig beskattning på spel där företagen har lönsamhet, drivs effektivt och tar ansvar.

Tror ni att Sverige vill efterlikna det italienska systemet?

– Nej, vi tror inte det även om bitar kan vara aktuellt. Vi tror att svenska staten vill ha ett antal större aktörer och betydligt färre licenser.

Hur påverkas spelarna om det blir som i Italien?

– Enligt oss gynnas konsumenten av all konkurrens. Men ett italienskt system är svåradministrerat.

Klockan 13.00 i dag presenterar Jan Nyrén spelutredningen på Rosenbad.

FAKTA

Så funkar det i Italien:

Italienska staten beslöt hösten 2006 att konstruera ett licenssystem enligt ett anbudssystem på ett antal nivåer, däribland butiker, kiosker och internet. Arbetet pågår fortfarande och har fått utstå kritik, huvudsyftet med systemet är taxering av landets spelkonsumenter.

Tusentals licenser har auktionerats ut till nationella och globala spelaktörer enligt ett komplicerat system på olika nivåer. Skicklighetsspel taxeras med tre procent per insats. Alla ”fixed odds” beskattas sedan på omsättningnivåer från 6,5 procent upp till 12 procent.

Följande har auktionerats ut i Italien:

500 spelshoppar för hästport.

9 500 spelkiosker för hästsport.

Obegränsat antal licenser för spel via nätet på hästar.

1 900 spelshoppar för sportspel.

4 400 spelkiosker för sportspel.

Obegränsat antal licenser för spel via nätet på sportspel.