De vill starta nytt spelbolag

Fotbollen och hockeyn planerar unik satsning

Foto: anders deros, alf lindbergh. bilden är ett montage
Samarbete Svenska Fotbollförbundet vill få med sig ishockeyförbundet i sina nya planer.
SPEL

Svenska Spel kan bli av med sitt monopol på odds och tipsspel.

Men Svenska Fotbollförbundet har redan börjat planera för att ta över verksamheten från staten – tillsammans med hockeyförbundet.

– Jag har bokat in ett möte med Svenska Spels vd Anders Hägg på torsdag, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Regeringens särskilde utredare, chefsjuristen Jan Nyrén, presenterade i går sin syn på hur den svenska spelmarknaden bör se ut i framtiden.

Spelutredningen föreslår bland annat att vadslagningsspelen, det vill säga tips och oddsspelen, inte längre ska drivas av Svenska Spel utan i stället drivas av kommersiella intressen.

”Fungerar bra”

Sportbladet avslöjade redan i somras att Svenska Fotbollförbundet tittat på en egen spelverksamhet om tipsspelen avregleras och nu har man alltså redan inlett arbetet.

– Jag vill börja med att poängtera att vi tycker att Svenska Spels monopol fungerar bra i dag och att vi bara ser nackdelar med en avreglering. Men om det blir en avreglering, då måste vi agera. Det handlar om att se till att pengarna från fotbollstipsen inte försvinner till utländska bolag. Då har vi ett stort intresse av att ta över verksamheten av fotbollstipsen, säger Lars-Åke Lagrell.

Träffas på torsdag

Lagrell har redan bokat in ett möte med Svenska Spels tillförordnade vd Anders Hägg.

– Jag och Anders ska träffas på torsdag och då får vi börja diskutera en strategi. Sen handlar det om att prata med de andra inblandade förbunden, framförallt då hockeyn som är den andra stora idrotten på tipskupongerna. Vi vill ju bara ha hand om fotbollsspelen. Men det är svårt att säga mer eftersom jag inte har läst utredningen ännu, jag har bara hört på radio.

Pratade i somras

Hockeyförbundets ordförande Christer Englund är öppen för fotbollförbundets förslag.

– Jag diskuterade det här löst med Lars-Åke redan i somras, sen har det varit svårt att göra mer innan utredningen varit presenterad. Vi är inte lika nöjda med hur det ser ut i dag, vi får inte alls samma pengar som fotbollen och tycker att hockeyn har ett högre värde än vad vi har i dag. Men vi ser absolut stora möjligheter att göra det här tillsammans med fotbollen, säger han.

FAKTA

Spelen som hockeyn och fotbollen kan driva framöver:

Oddset: 716 miljoner

Stryktipset: 428 miljoner

Europatipset: 142 miljoner

Måltipset: 133 miljoner

Dubbelvinsten: 18 miljoner

Topptipset: 15 miljoner

Total nettovinst 2007: 1 451 miljoner

Siffrorna avser nettovinst för 2007.