Spelbolagen sågar förbundens planer

”Känns väldigt långt borta från deras kärnverksamhet”

Foto: rolf andersson, bildbyrån
får inget gehör De utländska spelbolagen Ladbrokes och Expekt ställer sig frågande till Svenska Fotbollförbundets- och ishockeyförbundets planer på att ta över Svenska Spels odds- och tipsspel.
SPEL

Svenska Fotbollförbundet och ishockeyförbundet planerar att ta över Svenska Spels odds- och tipsspel om spelutredningen får igenom sitt ena förslag.

Förbundens planer sågas – av de utländska spelbolagen.

– Det känns väldigt långt borta från deras kärnverskamhet som folkrörelseförbund, säger Dan Vikman, informationschef på Expekt.

Redan på torsdag så ska Svenska Fotbollförbundet ha möte med Svenska Spel om ett framtida övertagande av det statligt ägda spelbolagets odds- och tipsspel.

Fotbollförbundet har tillsammans med ishockeyförbundet dragit upp planer på att starta ett eget spelbolag om Jan Nyréns spelutredning får igenom sitt ena förslag där Svenska Spel kan bli av med både odds- och tipsspel.

Tillräckligt skickliga

Förbundens planer ställer sig spelbolagen Ladbrokes och Expekt frågande till.

– Det finns en jävsproblematik med ett förbud för spelare och domare att spela på matcher de själva kan påverka. Hur ska förbunden kunna förhålla sig till den problematiken, frågar sig Ladbrokes VD Lasse Dilschmann och fortsätter:

– Är de verkligen tillräckligt skickliga att bedriva en spelverksamhet utan att ta hjälp av andra aktörer?

”Vår kärnverksamhet”

Bolaget är inte helt främmande för att själva ta över Svenska Spels verksamhet vad det gäller sportspel.

– Det har ju varit vår kärnverksamhet i England sedan 120 år tillbaka med sportspel, vi får titta på det och börja från scratch om det skulle bli aktuellt.

”Inte helt lätt”

Expekt med sin bas på Malta tvekar om förbunden är rätt aktörer at ta över en sådan stor verksamhet.

– Det känns väldigt långt borta från deras kärnverksamhet som folkrörelseförbund och det är inte alldeles lätt att starta och driva en så stor apparat, säger informationschefen Dan Vikman och fortsätter:

– Skulle detta bli verklighet så ordnar de spel på sin egen verksamhet och hur ska de ha koll på de elitspelare i fotboll och ishockey som inte spelar på matcher de själva kan påverka då man kan spela ”anonymt” över disk.

Kan ni tänka er att ta över i stället för förbundet?

– Det känns så långt fram så det har vi inte funderat på, men vi erbjuder både bättre odds och har en bättre produkt nu och får utgå därifrån.