Borg kan stoppa spelutredningen

Ministern kritisk till delar av förslagen: Komplicerat att se en väg framåt

Foto: ulf höjer
ger svar på utredningen Det har varit tyst från Anders Borgs sida angående spelutredningen, fram till nu. I kväll ger han kritik tillsammans med regeringspartierna på en del avgörande punkter i utredningen.
SPEL

Spelutredningens ena förslag vill stoppa utländska spelbolag utan tillstånd i Sverige att erbjuda spel och dessutom blockera dess IP-adresser.

Förslagen har redan fått frän kritik från spelbolagen.

Nu kommer även kritiken från beställaren av utredningen – finansminister Anders Borg (m) enligt TT.

I måndags presenterade chefsjuristen Jan Nyrén sitt betänkande ”En framtida spelreglering” till finansminister Anders Borg.

Sedan överlämnandet har Borg varit tyst i sina synpunkter kring utredningen, fram till nu.

”Allvarligt samhällsproblem”

Spelutredningens förslag att blockera nätsidor tillhörande utländska spelbolag som saknar tillstånd får kritik från regeringspartierna och finansminister Anders Borg (m).

Så här sa finansministern under en pressträff på tisdagskvällen enligt TT:

– Spel är ett allvarligt samhällsproblem men en del av åtgärderna är lite väl långtgående. De måste stå i proportion till riskerna. Jag tror att det alltjämt är litet komplicerat att se en väg framåt här.

Tänker på Kina

Av regeringspartierna är kristdemokraterna ännu mer avvaktande i sina kommentarer. Men centerpartiet, folkpartiet och moderaterna har redan gjort klart att de är emot att blockera IP-adresser och att hindra kortbetalningar till utländska bolags spelkonton.

– Att som utredaren föreslår spärra utländska spelsajter och blockera betalningar över nätet är väldigt integritetskränkande. Jag kom osökt att tänka på hur man i Kina spärrar internetsidor, kommenterade Anders Åkesson, talesman för centern i spelfrågor.

Folkpartiet anser också att blockeringen inte står i proportion till problemet.

Läggs i skrivbordslådan

Socialdemokraternas talesman i spelfrågor, Lars Wegendal, hävdar för sin del att utredningens förslag om att öppna för nya bolag i Sverige genom licenser står och faller med möjligheten att höja murarna mot utländska spelsajter med blockerade adresser och stopp för kortbetalningar.

– Men det är väldigt, väldigt osäkert om det går att få något borgerligt parti att acceptera det. Då blir det misslyckat i alla fall, säger Lars Wegendal som spår att förslaget läggs i skrivbordslådan till efter riksdagsvalet 2010.