Här är den hetaste speltrenden 2008

Spelbolagen ger er svaren i en unik enkät

SPEL

Hur ser 2008 års speltrend ut?

Har spelarna blivit bättre?

Hur jobbar egentligen spelbolagen för att sätta så korrekta odds som möjligt?

Nedan hittar du svaren från de största spelbolagen i en unik enkät.

Hur ser speltrenden ut 2008?

Lasse Dilschmann, Ladbrokes:

– Världen har fotbollsfeber och speltrenden kommer att växa ytterlligare här. För ett par år sedan fanns bara VM, nu är EM, OS, Champions Legaue med mera enorma publikevent på egna meriter och de Europeiska ligorna fortsätter att växa starkt i Sverige. Ladbrokes som världens största bookmaker kan se hur fotbollsintresset bara växer och växer från Hongkong till Turkiet och Finland. 2007 såg vi det slutgiltiga genombrottet för live-betting och för spel på annat än sport. Litteratur, politik, nöje, nu är betting ett nöje för alla, inte bara för sportfansen.

Staffan Rehnström, Svenska Spel:

– Vi hade ett riktigt bra 2007 och trenden 2008 är att det blir ett ännu bättre, framförallt då vi har både fotbolls-EM plus OS. Livespelet fortsätter sin positiva trend och kommer att fortsätta så. Vi ser även en trend att intresset för spel på Let’s Dance och Melodifestivalen ökar där vi bland annat kör extra programblad kring dessa speltyper. Fasta oddsspelen och högoddsspelet Bomben, nu med bland annat fyra fotbollsmatcher har ökat samt Nya experten och möjlighet till enkla reduceringar.

Erik Bäcklund, Unibet:

– En synbar trend är att en större andel av spel läggs på live betting. Fler och fler spelare verkar bli bekanta med och uppskatta denna spännande spelform. Dessutom, blir utbudet större och större bland spelbolagen. Vi har till exempel i februari börjat ”streama” matcher direkt i vår live betting klient och nu kan man se matcher som Juventus–Roma direkt på internet och lägga sina spel samtidigt.

Hur jobbar ni för att sätta så korrekta odds som möjligt?

Lasse Dilschmann, Ladbrokes:

– Det är en tydlig trend att framförallt våra Svenska och nordiska spelare ligger i absolut framkant i världen. Vi ser tydligt att allt fler upptäckt fördelarna med att jämföra Svenska Spels odds med våra och andras odds. Vi försöker att bli mer "lokala" och ha oddssättare som koncentrerar sig på en eller två sporter. Tiden när det fanns en "guru" som satte odds på allt är för länge sedan förbi. Det gäller att anpassa sig till dagens förutsättningar där informationen är dubbelt så viktig samt att den är tillgänglig för alla genom internet.

Staffan Rehnström, Svenska Spel:

– Vi erbjuder fler singlar än tidigare vilket innebär att spelarna vinner frekventare, Det gäller för oss att ha den absolut senaste infon för att kunna sätta relevanta odds på aktuella matcher. Detta är en kapplöpning med spelarna som gör att vi hela tiden måste vara på tårna.

Erik Bäcklund, Unibet:

– Informations-tillgången och nyhetsflödet kring sport sett ur ett spelperspektiv växer hela tiden, och detta medför att allt fler spelare blir bättre. Vi jobbar kontinuerligt med att utbilda våra oddssättare, dessutom tittar de på mycket matcher och följer med i de senaste nyheterna. En rolig kamp blir det just under ett live-spel, då oddssättaren ställs one-on-one mot spelaren, och matchbilden tolkas oftast på två helt olika sätt i realtid.

Hur fortsätter spelåret 2008?

Lasse Dilschmann, Ladbrokes:

– Vi ser att specialare inom politik och nöje får en allt större marknad och det kommer att fortsätta. Ishockey är också på väg tillbaka starkt efter ett par års svajig tillvaro. Publiksiffror, ligakvalitet med mera är på kraftig uppgång, och med nya spännande Live-betting möjligheter har hockeyn alla möjligheter att ge fotbollen en riktig match i Sverige.

Staffan Rehnström, Svenska Spel:

– Alpint/längd och skidskytte är sporter som vi satsar på och hoppas kunna locka en bredare kundgrupp då många kan följa tävlingarna i SVT. Även den allsvenska starten med fler lag kommer att vara jätteintressant, men givetvis så är det fotbolls-EM som kommer att slå alla tidigare rekord. Följt av OS i Peking.

Erik Bäcklund, Unibet:

– Fotbolls-EM blir naturligtvis höjdpunkten på ett superintressant sportår, med grädden av Europas fotbollselit på plats. Den skandinaviska spelmarknaden är väldigt utvecklad och det är svårt att ”expandera” med nya svenska sporter, därför koncentrerar vi oss på europeiska sporter, såsom basket (Euroleague har ett oerhört intresse i Sydeuropa), mer tennis och idrotter som Futsal och olika kampsporter. Många av dessa är även tillgängliga för den skandinaviska spelaren genom sportkanaler som Eurosport.