Sandebäck: Spelarna älskar snabba spel

SPEL

Snabba cash.

Jens Lapidus bok skulle kunna handlat om spelbranschens trender.

Spelen går fortare och fortare – allt handlar om just snabba cash!

Det känns som om det var tusen år sedan vi gick till kiosken och köpte oss en Penninglott. Satt och väntade i en månad innan vi kunde rätta lotten i dagstidningen.

Sedan kom Trisslotten. Ett snabbt spel. Tiden från insats till eventuell utdelning kortades ned från 30 dagar till 30 sekunder. Dundersuccé – förstås.

Livespel – den nya succén

När Svenska Spel lanserade Oddset på 1980-talet så kom Långenlistan ut på tisdagen. Innehöll 30 matcher och den gällde i sju dagar. Bolaget sänkte aldrig några odds – å andra sidan så tvingades vi att spela tripplar…

Det mest intressanta är att bolaget inte kom ihåg vad det gjorde med Trisslotten – det vill säga utveckla spelet och göra det snabbare. Jag syftar på den nya succén – livespel!

Visst, Svenska Spel erbjuder Livespel. Men gör det på ett ganska ”fattigt” sätt. Bolaget har bara livespel på två till tre matcher varje dag och väldigt få spel på varje objekt. Här finns massor att lära av till exempel Europas största livespels­bolag – Bet365. Det engelska bolaget, vars ägare även äger Championshiplaget Stoke City, erbjuder livespel till runt 500 evenemang i veckan. Det är 25 gånger så mycket som Svenska Spel mäktar med och tre gånger mer än de utländska konkurrenterna som agerar på Sverigemarknaden.

Varför? Snabba cash förstås.

Spelarna älskar snabba spel och de pigga bolagen har insett det. Bet365 har som mål att erbjuda livespel på all idrott som sänds live på tv världen över.

Vem köper allsvenskan först?

De stora bolagen har just nu mer omsättning live på en Premier League-match än vad de har i spel på objektet innan domaren blåser igång spelet.

Den här utvecklingen går i rasande takt – och jag är säker på att även Svenska Spel kommer att agera aggressivare på livespel inom kort.

– Jag är övertygad om att vi kommer att tredubbla omsättningen på livespel under 2008. Och vi har mycket intressanta­ saker på gång, säger Martin Bengtsson på Svenska Spel.

För att öka omsättningen än mer har några av bolagen även köpt rättigheterna för att sända toppidrotten live på sin egen hemsida i streamat format. Även det är en dundersuccé som är här för att stanna.

Frågan är bara vem som köper allsvenskan först!?

Svenska Spel, här har ni er chans att snabbt komma in i matchen!

Största livespelen i Europa?

Tennis och cricket. Även handbollen är stor.

Från 1,95 till 1,40. Årets sänkning av Svenska Spel?

Sveriges mixedstafettlag körde som väntat ifrån Norges ”Ö-lag”.

Det gäller att vara… ja, just det snabb...

1,07 på dubbeln Amy Diamond och E-type med pudelvänner.

Svenska Spel skrek: spela inte här.

Det fjantigt låga oddset skrämde väl bort alla!?