Vilka vinner SM–guld?

Stor enkät med spelbolagen inför det allsvenska slutspurten

Foto: ola axman, thomas johansson, anders deros
Elfsborg vinner allsvenskan 2009 före AIK och IFK Göteborg. Det tror spelbolagen inför slutspurten.
SPEL

Nio omgångar återstår.

Nu ska den allsvenska guld-och bottenstriden avgöras en gång för alla.

Sportbladet Spel tog hjälp av spelbolagen för att få reda på hur det går i allsvenskan 2009.

Frågorna till spelbolagen:

1) Vilket lag vinner allsvenskan?

2) Vilka lag åker ut och vilket får kvala?

3) Vem vinner skytteligan?

bet365:

1) Vi tror fortfarande på Elfsborg trots storförlusten mot IFK Göteborg. De har en stark trupp och då de inte längre behöver lägga kraft på spel i Europa tror vi att de drar längsta strået. Det är dock väldigt jämnt i toppen och även IFK Göteborg och AIK måste ses med en hygglig chans. För de som letar höga odds kan formtoppade Häcken vara ett roligt alternativ till 51 gånger pengarna.

2) Vi tror att Djurgården och Örgryte spelar i Superettan nästa år. Bottenstriden känns dock öppen och även Hammarby, GAIS och BP riskerar direktnedflyttning. Örgryte är på gång och trots fem poäng upp till Hammarby är de inte uträknade även om de står inför en väldigt tuff uppgift.

3) Vi tror att Tobias Hysén behåller sin skytteligaledning säsongen ut. Han får dock se upp med formtoppade Jonas Henriksson som sett riktigt vass ut på slutet. Fortsätter Häcken med sitt fina och offensiva spel kanske vi får en jätteskräll som skyttekung. Henriksson kunde spelas till över 100 gånger pengarna innan säsongen startade.

Kommentarer: Jörgen Sparredal, marknadsansvarig.

Unibet:

1) Vi har haft Elfsborg som vår favorit hela året och står fast vid det. Laget blev visserligen överkörda av Göteborg senast, men led då av att ha matchats tufft då man spelade mot Lazio i ett dubbelmöte i Europacupen. Elfsborg har det lättaste spelschemat av topplagen, och när de nu enbart kan fokusera på allsvenskan så tror vi att de har bra chans att ta hem det i år.

2) Väldigt svårt att spekulera kring nedflyttningen i år. Örgryte har verkligen höjt sig på slutet och har nu häng på övriga nedflyttningskandidater. De har trots allt ett par poäng upp till strecket fortfarande så det måste vara Örgryte och Djurgården som är favoriter att få lämna allsvenskan i år. Kvalplatsen är ruskigt öppen, ett så pass stabilt lag som Halmstad har varit usla under sommaren och ligger nu hotfullt nära kvalplatsen.

3) Tobias Hysén leder skytteligan och såg stekhet ut mot Elfsborg senast. Vi håller honom som klar favorit till att vinna titeln i år och just nu erbjuder vi 1.50 i odds på att han tar hem skytteligasegern.

Kommentarer: Daniel Olenklint, Nordisk Analyschef.

Expekt:

1) Elfsborg har den bästa startelvan och den starkaste truppen och det ger utslag och fäller avgörandet under hösten.

2) Djurgården och BP åker ur. Örgryte gör en stark upphämtning och fixar en kvalplats. Djurgården har helt enkelt inte ett tillräckligt starkt lag och BP faller som en fura under hösten till slut.

3) Tobbe é klar!

Kommentarer: Dan Vikman, informationsansvarig.

Betway:

1) Mitt tips är att Elfsborg kommer att ta hem SM-guldet till slut. Magnus Haglund förfogar över Allsvenskans bredaste trupp och har fler potentiella matchvinnare än övriga topplag. AIK har både Elfsborg och Göteborg kvar att möta på bortaplan och Göteborg har endast tre hemmamatcher kvar mot Elfsborgs fem. Elfsborgs återstående program samt bäst trupp gör att guldet går till Borås.

2) Jag tror att det blir en ettårig sejour i Allsvenskan för Örgryte och BP. Örgryte har vaknat till liv efter en usel vårsäsong, men deras program ser tufft ut framöver, med matcher mot flera topplag. BP har sjunkit sakta men säkert och jag tror att deras sviktande form i kombination med ett tufft spelschema gör att de åker ur. Djurgården lyckas till slut knipa kvalplatsen tack vare fem kvarvarande hemmamatcher mot överkomligt motstånd, däribland Örgryte.

3) Jag tror att Tobias Hysén behåller skytteligaledningen säsongen ut. Han har sett väldigt vass ut i år och gjort många fina mål. Spel med landslaget kan höja honom ytterligare ett snäpp i slutspurten av Allsvenskan.

Kommentarer: Hannes Wahlin, informationsansvarig för odds.

Betsson:

1) Elfsborg vinner på grund av sitt spelarmaterial och de får ett välbehövligt uppbrott nu efter den lite knaggliga avslutningen. AIK tar silver och möter Göteborg i sista omgången och kan i ett drama stupa på guldet just där.

2) Örgryte åker ned tillsammans med ett Stockholmslag. Antingen DIF eller BP som börjat få lite frossa. Hammarby rycker upp sig lite med en ny tränare och två brassar som blivit lite varmare i kläderna. De slipper kval med en hårsmån. Vem som ska göra målen är dock fortfarande deras stora problem.

3) Tobias Hysén har varit het hela säsongen och vinner skytteligan. Det räcker med 4-5 mål till.

Kommentarer: Thomas Bertilsson, PR–ansvarig.

Paf:

1) Det känns lång väg att AIK vinner allsvenskan till 3.50 gånger pengarna, det känns helt enkelt som att det är Gnagets tur i år. De har seriens kanske mest intressanta tränarkonstellation med Mikael Stahre i spetsen, plus att de har allsvenskans bästa målvakt, en stabil backbesättning och en fantastisk bredd bland såväl mittfältare som anfallare. Enda utmanarna är i mina ögon Elfsborg, men med tanke på deras skrala facit på naturgräs tror jag inte att de räcker till i höst.

2) Örgryte (1.75) och Djurgården (1.80) åker ur, BP (2.05) får kvala sig kvar. Örgryte har börjat plocka poäng efter att Allbäck kom tillbaka från skada, men de fick fart på skutan alltför sent. Djurgården kan inte göra mål samtidigt som de inte hittar kontinuitet i backlinjen vilket gör att de sannolikt inte orkar klättra upp ovanför nedflyttningsstrecket. BP lever än så länge på sin fina vår men känslan är att de snart blivit omsprungna av bland annat ett GAIS i fin form.

3) Jag skjuter från höften och säger Jonas Henriksson. Den gubben har verkligen börjat leverera på karriärens höst i ett Häcken som överraskar oerhört positivt. Henriksson är het som aldrig förr och vinner skytteligan till ett litet skrällodds på 9.50 gånger pengarna.

Kommentarer: Fredrik Essevad, oddssättare.

Ladbrokes:

1) Elfsborg vinner Allsvenskan 2009. De har den starkaste och bredaste truppen, enklaste spelprogrammet kvar, och de har inte sålt sina bästa spelare. De är helt enkelt det starkast laget för tillfället, men allsvenskan är som alltid oerhört jämn och AIK och IFK Göteborg ser ut att utmana främst. Kalmar ser ut att ha sålt sina chanser i och med bröderna Elms flytt och Helsingborg ser ut att stoppas av sina skadebekymmer.

2) Lika jämnt som det är i toppen kommer det bli i botten. Fem lag kommer vara inblandade i striden om Allsvenskt spel 2010. Örgryte har spelat upp sig rejält på hösten, men det ser inte ut som det kommer räcka ända fram. Djurgården och BP kommer slåss om kvalplatsen, där DIF förmodligen tar det sista halmstrået. Hammarby har värvat ok under sommaren och bytet av tränare kan ge dem den kick de behöver. GAIS ser starkast ut av bottenlagen för tillfället och bör klara sig undan kval och nedflyttning.

3) Tobias Hysen vinner skytteligan 2009. Han ligger redan två mål före främsta utmanare och spelar i ett av de absoluta topplagen. Jonas Henriksson och Wanderson utmanar främst, men där ser brassens sämre form till att ställa till det för honom. Mendes i Kalmar lär få ta ett större ansvar i Kalmar nu, det talar för hans del.

Kommentarer: Andreas Gillberg, Sverigechef.

FAKTA

Här är oddsen inför allsvenskans slutspurt:

bet365:

Vinnarodds allsvenskan:

Elfsborg 2.50

IFK Göteborg 3.25

AIK 4.00

Kalmar FF 6.00

Helsingborg 10.00

Häcken 51.00

Skyttekung allsvenskan:

Tobias Hysén 1.50

Jonas Henriksson 4.50

Wanderson Do Carmo 10.00

Daniel Mendes 12.50

Ivan Obolo 20.00

Jose De Oliveira 20.00

Expekt:

SM-guldvinnare:

IF Elfsborg 2.50

AIK 3.75

IFK Göteborg 4.00

Kalmar FF 6.00

Helsingborgs IF 9.00

BK Häcken 35.00

Örebro SK 50.00

Gefle IF 75.00

Trelleborgs FF 150.00

Malmö FF 150.00

Halmstads BK 2000.00

Brommapojkarna 3000.00

Betsson:

Vinnare Allsvenskan 2009:

Elfsborg 2.30

AIK 3.85

IFK Göteborg 4.10

Kalmar FF 7.00

Helsingborgs IF 10.00

Häcken BK 50.00

Örebro SK 50.00

Skytteligavinnare allsvenskan 2009:

Tobias Hysen 1.55

Jonas Henriksson 4.00

Wanderson 6.50

Daniel Mendes 9.00

Ivan Obolo 20.00

Paulinho 25.00

Rasmus Jönsson 25.00

Tobias Eriksson 35.00

Emir Bajrami 75.00