”Djurgården blir säsongens stora överraskning”

Stor enkät med spelbolagen inför elitserie-premiären

Foto: bildbyrån
SPEL

Frölunda vinner SM–guld. Rögle och Södertälje till kvalserien enligt oddsen.

Men vilket lag blir årets överraskning i elitserien 2009/2010?

– Det känns som att Hardy Nilsson har något på gång och vi tror att Djurgården kan ställa till det för de favorittippade lagen, säger Jörgen Sparredal på bet365.

Frågorna till spelbolagen:

1) Vilket lag vinner SM–guld och varför?

2) Vilket lag blir årets överraskning respektive flopp?

3) Vilka lag missar slutspelet?

FAKTA

bet365:

1) Vi håller Frölunda som knappa favoriter och tror att de vinner SM-guld även om vi förväntar oss en mycket jämn och oviss guldstrid. Frölunda har en rad intressanta nyförvärv och en intressant mix av unga talanger och rutinerade stjärnor. De blir svårslagna.

2) Djurgården kan överraska positivt då de har ett intressant lag med många vinnarskallar. Det känns som att Hardy Nilsson har något på gång och vi tror att Djurgården kan ställa till det för de favorittippade lagen. Vad gäller årets flopp tror vi att Timrå ligger bra till och det skulle inte förvåna oss om de gör en av sina sämsta säsonger på länge.

3) Vi tror att Timrå och Brynäs hamnar i ingenmansland medan Södertälje och Rögle får inrikta sig på kvalserien. Det skulle vara en stor överraskning för oss om Södertälje eller Rögle undviker de två sista platserna.

Kommentarer: Jörgen Sparredal, marknadschef.

Unibet:

1) Vi har Frölunda som favoriter till guldet I år. Frölunda har värvat flitigt och klokt under försäsongen och truppen ser mycket intressant ut. Värvningarna av "Pebben", Lundqvist och Lehtonen håller mycket hög klass och fortsatt stabilt bakåt med "Honken i mål. Om Uffe får laget att fungera tillsammans blir Frölunda ett väldigt svårstoppat lag. Vi håller även HV71 och Linköping som troliga kandidater till SM-guldet, men Frölunda är vår favorit.

2) För Djurgårdens del med Hardy Nilsson tillbaka i båset och med flera intressanta juniorer som coming stars, tror vi det kan bli en riktigt bra säsong i år. Djurgården kommer definitivt att överraska och "skrälla" mot flera av topplagen. Brynäs var inget lag som rosade marknaden med mål förra säsongen, och nu har laget sålt sin främsta målskytt i form av Daniel Widing, samt en väldigt duktig målvakt i Andreas Lindbäck. Vi tror Brynäs får det tufft i år, det blir viktigt att Markström håller.

3) Rögle och Södertälje har vi som favoriter att få spela i kvalerien. I jämförelse med föregående års säsong ser lagens trupper svagare ut i år. Rögle och Södertälje hade problem redan förra säsongen, i år lär det bli bli ännu tuffare. Varken Timrå eller Skellefteå har gjort några spektakulära värvningar, och det lär heller inte komma några. Det finns lag som både är bättre och sämre än Timrå och Skellefteå. Vi tror inte på några SM-guld för lagen, men de klarar ändå kontraktet och slipper kvalserien.

Kommentarer: Andreas Slätt, marknadschef.

Expekt:

1) Frölunda har matchvinnarna som behövs i ett slutspel, både på målvaktssidan och bland forwardsen. SM-guldet hamnar i Göteborg.

2) Skellefteå kommer att ha pressen på sig och lyckas inte leva upp till förväntningarna och floppar. Djurgården ser till att skapa lite hockeyfeber i Stockholm.

3) Södertälje ser nästan ut som en slagpåse, och Rögle hamnar också i kvalserien. Brynäs och Timrå hamnar i ingenmansland som nia och tia.

Kommentarer: Dan Vikman, informationsansvarig.

Svenska Spel:

1) Någon ur trion Linköping, Frölunda eller HV 71 för att de har de starkaste och bredaste trupperna på förhand. Vår favorit är Linköping men det är Frölunda som våra kunder tror mest på.

2) Många lag kan överraska, eftersom serien faktiskt inte alls känns så uppdelad i skikt längre. Lag som Luleå, Brynäs, Skellefteå och Djurgården är på väg att bygga upp någonting riktigt bra med fantastiskt duktiga juniorer som kliver fram. Så ingen överraskning för oss om de lagen kliver framåt ytterligare. Djurgården är nog de lag som tagit störst kliv sen förra säsongen men alla de nämnda lagen andas en skön optimism. Svårt att hitta någon flopp, men floppar någon ur topptrion så tror jag det blir Frölunda och sen är MODO väldigt osäkert kort, frågan är om de verkligen kommer vara så mycket bättre än ifjol.

3) Södertälje/Rögle till kvalserien, sen blir det tight om resterande placeringar.

Kommentarer: Stefan Österberg, oddssättare.

Betway:

1) Solklara favoriter blir givetvis Frölunda! Ingen vild gissning direkt, men det är svårt att blunda för alla deras nyförvärv inför säsongen. Karaktärspelare som Joel Lundkvist och Pebben Axelsson är killar som alltid ger 100% och kommer bli otroligt nyttiga. Dessutom har de Elitseriens bästa målvakt i Johan Holmqvist.

2) Årets överraskning kan mycket väl bli Djurgården. De har sett otroligt bra ut på försäsongen och Hardy Nilsson verkar ha fått in en stabilitet som laget saknade förra året. Vi skulle inte bli förvånade om årets flopp stavas Luleå. Laguppställningen ser ganska medioker ut. Pär Arlbrandt har inte lyckats i elitserien på otaliga försök, Jonathan Hedström har inte varit bra på flera år, Abbott-bröderna var bra i Rögle men nu vet motståndarlagen om deras kapacitet. Detta i kombination med en rätt svag målvaktsuppsättning gör att floppvarning utfärdas.

3) Kvalserieplatserna känns på förhand som vigda åt Södertälje och Rögle. Bägge dessa lag måste överträffa sig själva för att inte spela i en fullsatt Ejendals arena till våren. I ingenmansland är det svårare, känns som en grupp på sex lag gör upp där och det står mellan Modo, Luleå, Skellefteå, Timrå, Brynäs och Djurgården. För att plocka ut två stycken i dagsläget får det bli Luleå och Timrå.

Kommentarer: Hannes Wåhlin, PR–ansvarig.

Betfair:

1) Jag vet egentligen inte varför, men jag tror på Linköping den här säsongen. De har varit med uppe i toppen ett par år utan att ha fått ihop det perfekt. Nu är det dags!

2) Jag tror att Djurgården kan ta sig till slutspel och väl där kanske ta sig till semifinal, och det får ju ses som en positiv överraskning. Negativt är lurigare, men om Färjestad inte vinner SM-guld är ju det en negativ överraskning för de flesta, och det tror jag ju inte att de gör.

3) Rögle och Södertälje till kvalserien, Luleå och Skellefteå i ingenmansland.

Kommentarer: Jonas Dahlquist, spelexpert och spelbloggare.

Betsson:

1) Frölunda har värvat respektingivande namn såsom Joel Lundqvist och Per-Johan Axelsson. Göteborgarna har därmed en grym offensiv om allt stämmer och får ses som favoriter. De utmanas i första hand av HV71 och Linköping.

2) Djurgården har sett spännande ut under försäsongen och med Hardy Nilsson i båset kommer man definitivt inte att vika ner sig. Slutspel ska inte vara en omöjlighet för järnkaminerna och väl där kan man mycket väl skrälla! Det är lite svårare att ringa in ett flopplag men Timrå och Brynäs är två klubbar som kan ha en tuff säsong framför sig.

3) Södertälje och Rögle är på förhand bottentippade och inte mycket tyder på att de ska kunna undvika kvalserien. Skellefteå och Brynäs får i sin tur ta tidiga semestrar.

Kommentarer: Thomas Bertilsson, PR–ansvarig.

Paf:

1) Det måste vara Linköpings tur att vinna. De har fått behålla stommen från i fjol och värvat landslagsmän i form av Mårtensson, Hävelid och Magnus Johansson. Tony Mårtensson blir självklart oerhört viktig då han kan bidra med vinnarmentalitet efter sin mästerskapstitel i KHL, och nygamle keepern Fredrik Norrena ger dem stabilitet på målvaktssidan vilket jag tycker de saknat de senaste säsongerna.

2) Jag tror att Modo kan överraska många. Det är egentligen ingen högoddsare att tippa dem på den övre halvan men med tanke på det usla fjolåret så tror jag de kommer att höja sig rejält. På floppsidan säger jag Färjestad. De kommer säkerligen sluta topp fyra i tabellen men då i princip hela "ryggraden" från fjolårets guldlag inte finns kvar så tror jag inte de går hela vägen. Med Färjestad-mått mätt är allt annat än en finalplats något av ett fiasko, och dit tror jag inte de når.

3) Rögle och Södertälje hamnar i kvalserien, Djurgården och Brynäs missar slutspel.

Kommentarer: Fredrik Essevad, informationsansvarig för odds.

Ladbrokes:

1) Frölunda vinner SM-guld 2009/2010. Skillnaden från förra året är att de i år har hemvändare från NHL i form av Per-Johan Axelsson och Joel Lundqvist, Elitseriens bästa offensiva back i form av Mikko Lehtonen och en hel Andreas Karlsson. De ser helt enkelt ut att ha den starkaste truppen i dagsläget. Lägg dessutom till Elitseriens kanske starkaste hemmastöd. Men det är jämnt i toppen, och HV 71 och Linköping ser bara marginellt sämre ut.

2) Det ska bli spännande att se om Abbott-bröderna klarar ersätta Omark/Harju i Luleå. Lyckas de med det har Luleå all möjlighet att bli en otrevlig överraskning för många lag. MoDo floppade redan förra året, och det ser inte mycket bättre ut i år. De lever i mångt och mycket på sin förstakedja och flera av de namnkunniga veteranerna måste upp ett snäpp om inte fjolåret skall upprepas.

3) Det ska till oerhört mycket till om inte Rögle och Södertälje går till Kvalseriespel. De har tappat massor av tongivande spelare och ersatt dom med i princip ingenting. Södertälje ser ut som det starkaste av de två, men har en oprövad tränare i Peter Popovic. För platserna 9-10 är det svårt att skilja på lagen Timrå, Skellefteå, Brynäs och Djurgården, som alla ser snäppet svagare ut än förra året med undantag då från Brynäs. Det kommer bli ett getingbo om den sista slutspelsplatsen.

Kommentarer: Andreas Gillberg, Sverigechef.

ARTIKELN HANDLAR OM