Fotbollsspelare förbjuds satsa pengar på fotboll

FA-bossen: ”...och
det gäller även mig”

SPEL

Det engelska fotbollsförbundet FA vill förbjuda spelare, ledare och domare från att spela på fotboll.

– Personer involverade i fotboll bör inte spela på fotboll – och det gäller även mig, säger FA:s ordförande Lord Triesman.

Foto: AP
Bossen FA-chefen Lord Triesman på Emirates Stadium i London.

Premier League ska skyddas – det är huvudorsaken till FA-bossens senaste utspel: att förbjuda alla spelare, ledare och domare från att spela på fotboll.

– Spel har alltid varit ett hot mot all sport och det fortsätter att vara ett hot, säger Triesman till tidningen The Guardian.

Han ser det inte som ett akut hot, men vill hellre agera innan än efter.

– Det finns alltid ett hot mot kvalitén och integriteten i tävlingen om du inte har någon kontroll över de viktigaste spelfrågorna.

”Dagens regler är begränsade”

Frågan handlar i grund och botten om rädslan för uppgjorda matcher. Just nu utreder det europeiska fotbollsförbundet UEFA flera misstänka matcher i de tidiga rundorna till Champions League och Europa League (tidigare UEFA-cupen). En situation som Triesman hoppas undvika i England, men då krävs regeländringar.

I dag finns det bara ett förbud att spela på matcher man är direkt involverad i.

– Dagens regler är ganska begränsade. De behöver bli bredare och tydligare. Personer involverade i fotboll bör inte spela på fotboll – och det gäller även mig, säger Triesman.

Rapport innan årsskiftet

En spelare, ledare eller domare ska med andra ord inte tillåtas sätta pengar på fotboll – överhuvudtaget. Oavsett hur deras relation till matchen och lagen ser ut.

– Reglerna måste vara så tydliga att ingen kan misstolka dem. Därför gillar jag idén på en väldigt, väldigt enkel regel.

Enligt The Guardian sitter den tidigare Liverpool-chefen Rick Parry med i en statlig utredning som ska se över spellagarna i Storbritannien. En första rapport uppges komma innan årsskiftet.