Inget omspel efter svensk domarmiss

”Domarens beslut gäller”

SPEL

Det blir inget omspel av playoff-matchen mellan Frankrike och Irland. Det beslutade det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, på fredagen. Enligt förbundet kan inte resultatet ändras eller matchen spelas om. Domarens beslut är det som gäller.

Svenska domarna hamnade i fokus.

Den svenska domaren Martin Hansson intog en avgörande roll när Frankrike kvalificerade sig till VM i Sydafrika i onsdags efter sammanlagt 2-1 mot Irland.

I den andra playoffmatchen missade Hansson en på tv-bilderna tydlig hands när den franske superstjärnan Thierry Henry passade fram till William Gallas som nickade in kvitteringen till 1-1, ett mål som gav Frankrike en VM-biljett.

Henry erkände efter matchen att han använt handen för att få kontroll på bollen. Protesterna mot Hansson, och hans assisterande Stefan Wittberg och Fredrik Nilsson var massiva direkt efter matchen och fortsatte på torsdagen. Den irländska kören som krävde omspel leddes bland annat av landets justitieminister Dermot Ahern.

En grafisk rekonstruktion, gjord av den brittiska tidningen The Times och som Dagens Nyheter på nätet publicerar, visar att de svenska domarna inte gjorde något fel. Domarna kunde inte se Thierry Henrys hands i samband med Frankrikes 1–1-mål, som gav dem VM-platsen.