Han är tidernas lirare i Tipsextra

SPEL

118 mål på 355 ligamatcher för Liverpool. Dessutom sex ligatitlar, fyra ligacup-titlar och tre Europacup-titlar – för att bara nämna en liten del av den digra meritlistan.

Det är ingen jätteskräll att Kenny Dalglish, 58, valts till ”Tidernas Stryktipslirare” när 15 000 svenska fotbollsfans fick göra sina röster hörda.

Målsprutan Kenny Dalglish firar ett mål mot Chelsea på Stamford Bridge, 1986. Foto: AP

Nästan 26 år på tv satte onekligen sina spår. De svenska fansen lärde sig älska såväl engelsk ligafotboll som stryktipset genom SVT:s Tipsextra.

Nu är det 40 år sedan det klassiska tv-programmet kablades ut för första gången – och det har man firat med att låta fansen rösta fram de 13 (vad annars?) främsta spelarna i vad som kallas ”Tidernas Stryktipslirare”.

”Outstanding”

Och det är inte vilka lirare som helst, eller vad sägs om råskinnet Vinnie Jones, smarte Dennis Bergkamp, lille Gianfranco Zola och självklare Alan Shearer.

Men ingen, inte ens Eric Cantona, rår på Liverpools skotske anfallsess Kenny Dalglish.

– Alla som följt engelsk fotboll under 70-, 80- och 90-talen har en relation till honom. Att leverera på så hög nivå under så lång tid och sedan dessutom lyckas som manager är outstanding, säger Anders Nettelbladt på Svenska Fans, som har suttit med i den jury som bestämt ordningen på de 13 framröstade spelarna. De övriga i juryn var Steve Perryman (Tottenhamlegendar), Lars-Gunnar Björklund (TV-legendar), Pierre Jonsson (Svenska spel) och David Fjäll (Svenska fans).

Saknar några spelare

Juryn har tagit hänsyn till fotbollskompetens, meriter, karisma, ”hjältestatus” och vad de gjort utanför planen när de rangordnat spelarna.

– Det är en bra lista, även om jag också gärna hade sett namn som Bobby Charlton, Peter Shilton, Billy Bremner och Peter Lorimer, säger Lars-Gunnar Björklund till Svenska spel.

FAKTA

Här är alla 13 ”Stryktipslirare”:

(Med klubbarna de representerade under Tipsextra-tiden)

1. Kenny Dalglish (anfallare – Liverpool)

2. Eric Cantona (anfallare – Leeds, Manchester United)

3. Ian Wright (anfallare – Crystal Palace, Arsenal)

4. Gary Lineker (anfallare – Leicester, Everton, Tottenham)

5. Gianfranco Zola (mittfältare – Chelsea)

6. Alan Shearer (anfallare – Southampton, Blackburn, Newcastle)

7. Ian Rush (anfallare – Chester City, Liverpool, Leeds)

8. Dennis Bergkamp (anfallare – Arsenal)

9. Thierry Henry (anfallare – Arsenal)

10. Kenny Hibbitt (mittfältare – Wolverhampton, Coventry, Bristol Rovers)

11. Matthew Le Tissier (mittfältare – Southampton)

12. David Ginola (mittfältare – Newcastle)

13. Vinnie Jones (mittfältare – Wimbledon, Leeds, Sheffield United, Chelsea)