Nu kan du satsa pengar på att bocken står kvar

”Bocken står över jul”

1 av 2 | Foto: Tord Westlund
Flamfri? Julbocken i Gävle, i all sin prakt.
SPEL

Julbocken i Gävle har varit en tradition i 43 år.

Dessvärre har traditionen med att bränna ned den varat nästan lika länge – bara vid 13 tillfällen har bocken klarat sig undan lågorna.

Nu kan du satsa pengar på att 2009 blir den 14:e gången.

– I år tror vi att den ökade och engagerade bevakningen kommer se till att bocken står över jul, säger Andreas Gillberg på Ladbrokes.

Bevakning, flamskydd, kameror. Det mesta har testats för att den stora julbocken ska få stå oskadd över jul. Men allt som oftast har det misslyckats, sedan bocken uppfördes för första gången 1966 har den bara klarat sig undan pyromanerna 13 gånger.

Senast den klarade sig var 2007 då bocken var indränkt i flamskyddsmedel. Men medlet gav bocken fel färg vilket gjorde att man förra året satsade på utökad bevakning i stället.

Resultatet blev att den brann ned den 27:e december.

”Bocken står över jul”

Men i år ska det gå bättre – enligt oddsen i alla fall. Turistbyrån i Gävle ska sälja mjukisbockar där en del av intäkterna ska gå till utökad bevakning, något som får spelbolaget Ladbrokes att tro på en flamfri jul.

– Julbockens okränkbara frid är en viktig angelägenhet och väldigt många engagerar sig i frågan. Vi har märkt att spel på det faktum att bocken står i lågor är populärt bland spelarna som gärna satsar på att den älskade bocken får stå kvar. I år tror vi att den ökade och engagerade bevakningen kommer att se till att bocken står över jul, säger Andreas Gillberg på Ladbrokes.

Bocken invigs under julmarknaden i Gävle den 29:e november.

FAKTA

Odds på julbocken:

Bocken brinner inte ner

före 24 december 2009 1.70

Odds: Ladbrokes