”Sedin är rena poängmaskinen”

SPEL

Senaste – och enda – gången en svensk vunnit NHL:s poängliga var säsongen 2002/03 när Peter Forsberg pangade in 106 poäng.

Nu kan Vancouvers Henrik Sedin bli näste svensk på tronen.

– Sedin är rena poängmaskinen, säger Expekts Dan Vikman.

Foto: AP

Det blev visserligen förlust för Vancouver i nattens bortamatch mot Anaheim, lagets poängbäste, Henrik Sedin, fortsätter ösa in just poäng. Ett mål blev det från svenskens klubba, vilket innebär att han nu är uppe i totalt 43 poäng – näst bäst i hela ligan.

– Henrik Sedin är lite underskattad i Sverige, han får inte samma rubriker som Lidström, Zetterberg och de andra, men har snittat en poäng per match de senaste tre säsongerna, säger Dan Vikman, informationschef på Expekt.

Men den här säsongen höjer han snittet. Hittills har han gjort 43 poäng (15 mål och 28 assist) på 34 matcher, och är bara en poäng efter ligaledaren Joe Thornton, San Jose.

Andre svensk genom tiderna

Fortsätter han i samma stil har han alla möjligheter att bli den andra svensken genom tiderna som vinner Art Ross Trophy som ligans poängkung.

– Vi ger 7.75 på att han vinner poängligan mot 1.05 på att han inte gör det. Henrik kommer att vara med i topp-tio om han förblir skadefri, men han måste överträffa sig själv om han ska vinna, säger Vikman.

Nästa chans för Sedin att samla på sig lite poäng ges tidigt på lördagsmorgonen då Vancouver tar emot Niklas Bäckströms Washington.

FAKTA

Odds:

Vinner Henrik Sedin NHL:s poängliga 2009/10?

Ja 7.75

Nej 1.05

Odds: Expekt

Poängtoppen:

Joe Thornton, San Jose

44 poäng (7 mål + 37 assist)

Henrik Sedin, Vancouver

43 poäng (15 mål + 28 assist)

Marian Gaborik, NY Rangers

42 poäng (23 mål + 19 assist)

ARTIKELN HANDLAR OM