AIK:s chans att gå upp: 80 procent

ENKÄT: Spelexperterna om SM-finalen och kvalserien

Foto: bildbyrån
tar steget upp i dag AIK går med allt att döma upp i elitserien. Det tror sju spelexperter som Sportbladet Spel varit i kontakt med.
SPEL

I dag ska det avgöras vilket lag som följer Södertälje upp i elitserien och på torsdag inleds hockeyns SM-final.

Hur slutar alltsammans?

Sportbladet Spel tog hjälp av sju spelexperter.

Här är frågorna till experterna:

1) Hur slutar SM-finalen mellan Djurgården och HV 71?

2) Vilket lag följer Södertälje upp i elitserien?

3) Vad hade oddset blivit inför säsongen om man satsat på att Djurgården spelar SM-final och AIK går upp i elitserien? Trodde ni på det själva?

Så svarar experterna:

Ulrik Sandebäck, spelexpert Sportbladet:

1) – Djurgården vinner. Känns som det är ett enormt hockeysug i Stockholm och att Dif höjer sig med den mäktiga stämningen. Är också lite hungrigare, lite mer taggade å andra sidan ser Johan Davidsson också jäkligt hungrig ut...

2) – AIK tappar inte det här läget. Växjö är inget sämre hockeylag, men i det här läget så ska bara AIK upp. Kommer vara ett sanslöst tryck på Hovet. Måste väl egentligen upplevas på plats, om man hade haft möjlighet till det.

3) – Inför säsongen så trodde jag inte på det, nej. Men inför slutspelet/kvalserien så såg det troligt ut. Har haft Djurgården som guldfavorit under hela slutspelet.

Andreas Slätt, marknadschef Unibet:

1) – HV är favoriter att vinna guldet. Man är i sin tredje raka final och har dessutom hemmafördelen på sin sida. Matcherna i serielunken har dock varit jämna och detta kan mycket väl bli sju matcher innan vi har en segrare. Wesslau har varit enorm.

2) – AIK har allt i egna händer och är stora favoriter hemma mot Växjö och vi tror dom tar den här chansen.

3) – AIK var andrahandsfavorit att ta sig upp till elitserien av de allsvenska lagen och oddset på att dem skulle ta sig upp innan säsongen började låg runt fem gånger pengarna. Djurgården hade gett tio gånger pengarna att de skulle spela en final om man hade spelat det innan säsongen började.

Den dubbeln hade gett fina 50 gånger pengarna. AIK har varit där och nosat de senaste säsongerna, vilket gör att vi inför denna säsong tyckte att laget skulle ha en bra chans. Dif har överraskat många genom att ta sig till final, inklusive oss som rankade dom på plats tio inför denna säsong.

Peter Fridén, oddssättare Nordicbet:

1) – Vi håller HV som favoriter. Man har lite plusstatistik på Djurgården under säsongens möten och dessutom fördel av en extra hemmamatch om finalronden går till sju matcher.

2) – AIK har skaffat sig ett guldläge och lär inte bränna det här. Inför ett fullsatt Hovet möter man tabelljumbon Växjö som inte har någonting att spela för mer än äran. Smålänningarna har dessutom inte tagit en enda poäng på bortais under Kvalserien.

3) – Djurgårdens finalplats var ingenting vi hade räknat med. Man hade inför säsongen tappat två av sina bästa spelare och inte varit speciellt aktiva på värvningsmarknaden. Den stora förändringen jämfört med i fjol stavas främst Hardy Nilsson. Han införde ett nytt spelsystem, och det i kombination med spelare som tagit ett kliv framåt i utvecklingen är den främsta orsaken till framgångarna.

AIK är inte en lika stor överraskning trots allt. Klubben har satsat målmedvetet mot elitserien i några säsonger nu och var tillsammans med Leksand de naturliga utmanarna till de elitserielag som man spelat mot kvalserien. AIK:s värsta motståndare är faktiskt ekonomin, och ett avancemang till elitserien redan nu är nästan ett måste för hockeysektionens överlevnad i klubben.

Stefan Österberg, oddssättare Svenska Spel:

1) – Djurgården vinner med 4–2 i matcher, laget imponerar mest, har den hetaste slutspelsmålvakten och kommer bli svårslagna inte bara på ett kokande Hovet/Globen utan även i Jönköping. Man är trots allt det bästa bortalaget i serien. Dock räknas HV 71 fortfarande som favoriter i matchserien, men känslan säger att Djurgården vinner.

2) – AIK, de har allt i egna händer på hemmaplan mot ett avsågat lag. Dessutom kan lagen efter förlora/spela oavgjort också. Men vi tror inte att Lakers bara struntar i den här matchen, det vill säkert vara med och förstöra festen på Hovet.

3) – Vi hade 7,00 på att Djurgården skulle vara ett av två lag i en SM-final innan säsongen startade, de rankades som 6–7:e lag så visst är det överraskande. Däremot fanns det många supportrar som spelade på att laget skulle vinna SM-guld så det blir inga plussiffror om Djurgården vinner. AIK kunde man spela till 4,00 när kvalserien startade som ett av två lag att gå upp i elitserien.

Dan Vikman, presschef Expekt:

1) – HV 71 vinner med 4–2 i matcher. Djurgården har gjort en fantastisk säsong, men räcker inte till mot jämna HV i en tät matchserie.

2) – AIK kommer inte att missa detta nu. Med klacken bakom sig och ett trots allt håglöst Växjö på isen, ska det bara bli full pott och en sensationell elitserieplats. AIK kommer att satsa i comebacken, lita på det!

3) – Nej, det var en högoddsare. Runt 130 gånger pengarna.

Mattias Henningsson, oddssättare Betsafe:

1) – Djurgården har gjort det mycket bra och överraskade många genom att sluta tvåa i serien. De har fortsatt att imponera under slutspelet och har nu nått final. Här tror vi det blir stopp och man får se sig besegrade av HV 71. Men det kommer bli en lång matchserie och sju matcher är troligt. HV 71 vinner SM-guldet.

2) – Allt talar för att AIK ska ta den andra elitserieplatsen. AIK har allt i egna händer och vid seger mot ett redan avsågat Växjö går man upp. Leksand och Rögle slarvade bort sina chanser sist då det överraskande blev två förluster i torsdags. Vi ger AIK drygt 80 procents chans att gå upp och oddset 1.13. Rögle ger fem i odds. Leksand åtta och Almtuna 25.

3) – Innan säsongen trodde vi att Djurgården skulle bli ett lag för den undre halvan och det är mycket överraskande att dem tagit sig ända till final. Oddset på att Djurgården skulle ta sig till final var hela 12 gånger pengarna innan säsongen. Vi hade laget som nummer nio!

Att AIK skulle gå upp i elitserien är däremot ingen större överraskning då de var lag nummer två bakom Leksand att kunna göra det. Vi gav fyra gånger pengarna på att AIK skulle gå upp.

Markus Söderlund, oddssättare Betway:

1) – Djurgården kommer pressa HV in i det sista det är jag helt övertygad om. HV imponerade inte nämnvärt mot Skellefteå medan Djurgården flyger fram inför en kokande globen. HV har det klart bredare materialet och hemmafördelen vilket talar för smålänningarna. 4–3 i matcher till HV 71.

2) – Det är svårt att svara något annat än AIK på den frågan. Ett avsågat Växjö som redan planerar semestern inför en fullsatt hemmapublik på Hovet. Den matchen ska man bara vinna. Grattis AIK och välkommen tillbaka.

3) – Djurgården har haft en nedåtgående spiral och slagits kring slutspelsstrecket flera år. Truppen känns inte speciellt mycket starkare än förra året. Men värvningen av Hardy har visat sig vara ett genidrag. Den mannen har uträttat underverk.

AIK har ju smygit med i bakgrunden hela säsongen i Allsvenskan men ingen trodde väl egentligen att man skulle räcka hela vägen. På samma vis har man smugit med i kvalserien och nu står man där med allt i egna händer. Mycket starkt och väldigt kul för stockholmshockeyn. Oddsen på dessa två knallar hade varit skyhöga inför säsongen.