Skilda världar för Markström och Liv

SPEL

Sibirisk iskyla eller Floridas sol.

Det skiljer ungefär 65 grader och 1?202 mil mellan Stefan Liv och Jacob Markströms nya liv.

–?Inte helt fel att gå direkt från ishallen till beachen i shorts och flip-flops, säger Markström, 20.

–?Jag undviker nog stranden, konstaterar Liv, 29.

I ingressen du just läste antyds att ­likheterna mellan Jacob Markström och Stefan Livs kommande vardag är lika med noll.

Det är förstås inte helt sant.

Båda blir exempelvis rejält rika på sitt äventyr.

Men skillnaderna är betydligt tydligare –?och mer spektakulära.

När Jacob Markström kan glassa på beachen mellan NHL-matcherna i Miami får Stefan Liv roa sig med att?…

–?Ja, vad sjutton ska du roa dig med mellan matcherna i ditt nya lag Sibir Novosibirsk egentligen. Skotta snö? Gå en studiecirkel i hur man gör isskulpturer? Utföra konsumenttest på pälsmössor?

–?Jag känner inte till staden så jag vet inte vad jag ska göra på dagarna. Men det finns säkert något att fördriva tiden med där också. Men jag går nog inte till stranden i alla fall, skrattar HV:s guldmålvakt.

När man drar till Ryssland förstår alla att pengarna lockar. Vad finns det för andra orsaker?

–?Jag ville hitta på något nytt, se ett nytt land, testa hur jag klarar mig i en annan ­liga. Det kommer att bli ett annorlunda äventyr, säger Liv som just nu hårdtränar på egen hand hemma i Jönköping inför flytten i mitten av juli.

Hur mycket vet du om den stad som väntar dig?

–?Jag vet relativt mycket ändå. Jag har kollat upp lite och vet att det är Rysslands tredje största stad. Det ska vara ganska modernt i centrum med ett bra utbud. Sedan är det ju det här med klimatet. Det kommer att bli kallt på vintern. Men det ska bli kul att uppleva det också.

Drygt fem timmars bilfärd nordost från Jönköping hittar vi Jacob Markström i Gävle.

1 202 mil skiljer dem åt

Betydligt större avstånd kommer att skilja de svenska målvaktsstjärnorna åt när säsongerna drar i gång.

Avståndet mellan mellan Miami international airport och motsvarigheten Tolmatjovo i Novosibirsk i östra Ryssland är 1 202 mil.

I Markströms Florida kan det bli runt 25 grader en varm januaridag. I Livs Sibirien snackar vi temperaturer närmare minus 40 när den ryska kylan slår till.

Som spelare har du ju ingen möjlighet­ att välja vilket lag som draftar dig. ­Vilken var din första tanke när det blev Florida?

–?Jag tänkte på vädret. Florida är väl kanske mer förknippat med solen än med hockeyn för de flesta, säger Markström.

–?Det är en stor dröm att flytta till USA. Men jag har inte hunnit tänka så mycket på allt runtomkring. Jag har ingen aning om hur jag kommer att bo och så. Men till en början blir det hotell för oss som är nya. Sedan får vi se hur det går och om jag lyckas slå mig in i laget.

Liv är förväntansfull

När Stefan Liv har 35 minusgrader kan du lägga dig på stranden och slappa ­efter en träning. Det låter rätt okej?

–?Man kanske inte lägger sig på beachen efter varje träning. Men det låter inte fel att dra på sig shorts och plip-flops och gå direkt från ishallen till beachen, säger Markström.

20-åringen verkar inte det minsta orolig inför flytten över Atlanten.

Nervös är inte heller nio år äldre Liv:

–?Nej, snarare förväntansfull. Jag vet väldigt lite vad som väntar mig. Därför har jag inte så mycket att vara nervös för. Om det sportsliga går bra brukar det andra gå bra och jag vet vad jag kan.

–?Att vara från familjen är det tuffaste. Som tur är finns skype och internet. Men det här året kommer att vara bra för psyket?…

Kyliga hälsningar

Inför sommarens flyttlass ger Sportbladet målvakterna chansen att skicka varsin hälsning till varandra.

Jacob Markström tar tillfället i akt och levererar en kylig gliring till landslagspolaren.

–?Jag önskar ett stort lycka till. Han är en bra kille och en bra målis. Sedan får han väl köpa sig en varm jacka och ett par rejäla vantar så att han inte fryser, säger Markström och flinar.

–?Haha, då hoppas jag att han skickar kort till mig från stranden. Vi kanske kan skifta plats om ett år? Om han gör vad han kan kommer han att bli en av våra största målvaktsstjärnor vi haft i NHL. Jag kommer att hålla koll på honom, säger Sibir Novosibirsks svenska nyförvärv.