– Niklas är den som brinner mest för det

SUPERENKÄT: Stjärnorna du ska satsa pengar på – enligt elitserietränarna

Foto: BILDBYRÅN, PETER WIXTRÖM
TRÄNARNAS VAL Sportbladet Spel tog kontakt med alla tränarna i elitserien. Här är svaren på vem de skulle spela på som förste respektive siste målskytt i sitt lag.
SPEL

Niklas Andersson, Jamie Lundmark och Mikko Lehtonen.

Där har ni tre spelare i elitserien som kan göra dig rik – i alla fall om du frågar alla lagens tränare.

Sportbladet Spel ger dig här guiden på vilka du ska spela på som målskyttar – lag för lag i elitserien – enligt tränarna.

En grundförutsättning för att vinna matcher i elitserien är ju att göra mål.

Men som spelobjekt är det även viktigt att veta vilka spelare som gör målen.

Sportbladet Spel ringde runt till alla elitserielagens tränare och tog pulsen.

Två importer bland valen

Vilka skulle de spela på som förste respektive siste målskytt i sitt lag? Och vilken statistik ser de som den viktigaste, bortsett från tabellen?

Bland svaren finns bland annat spelare som Niklas Andersson, Frölunda, Jamie Lundmark, Timrå och Mikko Lehtonen, Skellefteå.

HV är undantaget

Ett lag är dock ett undantag: mästarna HV 71. Där är alla kandidater som målskyttar enligt tränaren Janne Karlsson.

– Du kan skriva samtliga i laget, det är det som är hemligheten, säger han.

DISKUTERA: Vem skulle du spela som målskytt i respektive lag? DISKUTERA HÄR!

FAKTA

SÅ SVARAR TRÄNARNA:

FRÅGORNA:

1) Vem skulle du spela på som förste respektive siste målskytt i ditt lag. Varför?

2) Som tränare, finns det någon statistik som är extra viktig, bortsett från tabellen?

SÅ SVARAR ELITSERIELAGEN:

GUNNAR PERSSON, AIK:

1) – Christian Sandberg som förste målskytt. Han är ofta igång direkt i matcherna med en jävla energi. Stefan Johansson skulle jag välja som siste målskytt, han kan vara bra när det är spel mot tom bur, ha ha.

2) – Plus/minus. Det är viktigt att se hur man fungerar i fem mot fem-spelet, hur mycket mål man är inne på både framåt och bakåt. Även statistiken över vilka spelare som är inne i box play är viktig.

NIKLAS CZARNECKI, BRYNÄS:

1) – Känns ju fel som tränare att säga det, jag vill ju säga alla spelare i laget egentligen. Men ska jag välja en blir det Eero Somervuori. Svaret på varför är rätt självklart, han är en målskytt.

2) – Det där med statistik har jag inte så mycket för, jag jobbar alltid efter känslan. Men något som är bra att få är istiderna per spelare.

HARDY NILSSON, DJURGÅRDEN:

1) – Mika Hannula gör första, han är på g nu. Sista gör Mathias Tjärnqvist för att han är trögstartad.

2) – Tekningsstatistik och skott. Det är statistik man gärna vill ligga på plus i, sedan om det betyder att man vinner matcherna är ju en annan sak.

KENT JOHANSSON, FRÖLUNDA:

1) – Niklas Andersson i båda fallen. Han har kylan och är mest målfarlig, sedan tycker jag att han är den som brinner mest för det.

2) – Jag brukar inte titta på statistik bakåt i tiden, jag ser hellre framåt. Men i slutändan är det ju ändå power play och box play-statistiken som är viktig. Hamnar man högt där, brukar man även hamna högt i tabellen.

TOMMY SAMUELSSON, FÄRJESTAD:

1) – Christian Berglund kan nog göra första och Marcus Paulsson sista. De är heta nu, är utpräglade målskyttar och har levererat på slutet.

2) – Power play och box play. Mycket av matcherna avgörs där. Vi har exempelvis räddat många poäng den här säsongen eftersom vi har haft ett bra box play.

JANNE KARLSSON, HV 71:

1) – Hoppas att det är någon. Nej, men du kan skriva samtliga i laget, det är det som är hemligheten.

2) – Det man tittar på är ju box- och power play samt plus/minus. Sedan gäller det att se igenom siffrorna också. Siffror är en sak, verkligheten kan vara en annan.

HANS SÄRKIJÄRVI, LINKÖPING:

1) – Jag vill inte säga någon, jag brukar alltid hålla mig neutral i sådana frågor.

2) – Individuell spelarstatistik brukar man ofta gå in och titta på. Huvudsakligen tittar vi mest på egna laget, men även på motståndarnas statistik i till exempel power play och vilka som är deras målskyttar i den spelformen.

JONAS RÖNNQVIST, LULEÅ:

1) – Chris Abbott och Pär Arlbrandt. Båda ligger nära till hands då de spelar mycket i power play.

2) – Power play och box play är viktigt, men samtidigt är det viktigast att vinna mer hockeymatcher än man förlorar.

ANDREAS JOHANSSON, MODO:

1) – Ladislav Nagy som förste målskytt. Jag tror på honom, han har den hetaste målformen. Som siste blir det Niklas Sundström. Med hans smartness och erfarenhet brukar han kliva fram i slutet av matcherna. Även Byron Ritchie är en kandidat, men jag väljer ändå ”Susse”.

2) – En statistik jag vet många tränare tittar på är plus/minus. Det är en statistik som inte ljuger. Man kan ju säga så här: om en spelare gjorde 49 poäng på en säsong, då tycker alla att han gjorde en bra säsong. Men sedan missade laget slutspel och spelaren i fråga hade minus 22 i statistiken, då är det ingen bra säsong om du frågar mig.

ANDERS FORSBERG, SKELLEFTEÅ:

1) – Johan Forsberg som förste målskytt. Det är en spelare som varit skadad men är tillbaka. Han ser bätttre och bättre ut hela tiden. Som siste målskytt blir det Mikko Lehtonen. Han är ju inne i slutet på matcherna, vilket är en grundförutsättning. Även Jocke Lindström är ett namn. Det är spelare som höjer sig i slutet, framförallt när det är jämna matcher.

2) – Vi tränare är ju lite tråkiga, men tekningsstatistik är viktigt. Framförallt i slutet av matcher i offensiva lägen.

PETER LARSSON, SÖDERTÄLJE:

1) – Linus Videll gör första. Siste får bli någon som får mycket istid i slutet av matcherna.

2) – Vi brukar inte titta så mycket på statistiken. Men motståndarnas power play är ju viktigt att ha koll på.

PER-ERIK JOHNSSON, TIMRÅ:

1) – Jag rekommenderar Jamie Lundmark som förste. Han har ett snabbt och bra avslut. Som siste målskytt är det hugget som stucket mellan Anton Lander och Gabriel Karlsson. Men jag säger Gabriel Karlsson. Han är en duktig tekare med stor arbetskapacitet som får mycket istid i slutet på matcherna.

2) – Det vanliga som power play och box play, sedan behöver du ju inte nämna för spelarna, till exempel att HV 71, har bra statistik i power play med Davidsson, Voutilainen och Thörnberg, det vet alla redan.