Wikegårds passning till Hardy: ”Börja coacha”

Expekts hockeyexpert Niklas Wikegård tippar SM-kvartsfinalerna

Foto: BILDBYRÅN
ÅKER UT Hardy Nilssons Djurgården, som var i SM-final i fjol, åker ut redan i kvartsfinalen mot Luleå. Det tror Expekts ishockeyexpert Niklas Wikegård.
SPEL

SM-slutspelet är igång. Hur slutar det?

Sportbladet Spel har tagit hjälp av Expekts ishockeyexpert Niklas Wikegård.

Så slutar SM-kvartsfinalerna som startar i kväll enligt experten.

Luleå–Djurgården

Wikegårds tips: 4–3 i matcher till Luleå (5.00).

Wikegårds kommentar: Luleå blev fyra i elitserien. Förbannat bra gjort av ett lag som saknar en hel del spets i truppen. Receptet har varit ett konsekvent arbete för varandra i byte efter byte och press på puckföraren över hela isen. De spelar inte speciellt fysiskt men är ändå jobbiga att möta.

Djurgården har inte riktigt hittat det där flytet som laget hade under andra halvan i fjol. Jag tror inte det släpper bara för att det är slutspel. Djurgårdens backar kommer att få problem mot hårt checkande Luleå-forwards. Helt chanslösa är så klart inte Djurgården men då måste alla i laget hitta samma fart som Mika Zibanejad – satan vilken lirare!

Matchningen blir viktig då Luleå eventuellt saknar både Fälth och Niinimaa på backen. Kan Hardy se till att ha rätt spelare på isen mot några av de sämre Luleåbackarna så vet man aldrig. Men det är ju klart – då måste ju Hardy vara aktiv i sin matchning av laget, och det vet jag inte om jag någonsin har sett.

Skellefteå–Linköping

Wikegårds tips: 2–4 i matcher till Linköping (5.05).

Wikegårds kommentar: Skellefteå har helt klart gjort en bra säsong och etablerat sig som ett topplag. Men känslan jag har är att det är solsken och nedförsbacke som gäller för Saik. Med all talang så blir det lätt att välja ett lättsamt och enkelt sätt att spela ishockey på. Skulle vilja jämföra laget med Washington Capitals litegrann – massor med talang men har de vad som krävs för att gå hela vägen? Kanske, det återstår att se.

Helt klart är att Rundblad, Erixon och Larsson på backsidan måste spela ett stabilt och tryggt spel mitt i sin optimism. Andreas Hadelöv blir nyckeln till avancemang om han kan tvinga sitt lag till att vinna ”skitsegrar”, vilket jag tror blir svårt.

Linköping har inte avslutat serien bra, väldigt få spelare har gått in i varje närkamp som om det vore den sista. Men laget är inte lika toppstyrt som förra säsongen, då allt skulle gå genom Mårtensson och tjeckerna. Laget känns bättre tränat och har en tydligare spelmodell som alla känner sig trygga med. Etablerade backar som Hävelid, Johansson och Phil kommer att bli jobbiga för Skellefteå. Tyvärr är Martin Laumann-Ylven skadad, vilket jag tror Skellefteås backar är tacksamma för.

Jag tror att LHC uppskattar att kunna slå lite ur underläge – det var ett tag sedan.

Färjestad–Brynäs

Wikegårds tips: 4–1 i matcher till Färjestad (3.50).

Wikegårds kommentar: Bara att sätta Dick Axelsson i fjärde kedjan är ett tydligt tecken för mig, Färjestad är beredda att göra det som krävs för att vinna SM-guld. Kanske det mest formstarka laget i slutspelet med en bättre bredd än föregående säsong. På något konstigt vis känns det som om Färjestad inte har visat allt de har och ändå kommer tvåa i elitserien.

Brynäs är laddat med talang och traditioner. Men jag ställer mig återigen frågan om laget och ledningen är beredda att vara ett vinnande lag i slutspelet. Att coacha för att vinna till nästan vilket pris som helst betyder obekväma beslut mot sina egna spelare och framför allt att vara obekväm mot motståndarnas bästa spelare. Niklas Czarnecki i Brynäs har redan deklarerat att han lämnar laget till nästa säsong, han har ett stort ansvar att se till att Brynässpelarna går från att vara talanger i 55 omgångar till slutspelskrigare. Det kan bli svårt!

Alla odds från Expekt.

ARTIKELN HANDLAR OM