Wikegård: ”Det ser oroande ut”

Expekts hockeyexpert Niklas Wikegård tippar hela VM – så går det för Tre Kronor

Foto: Bildbyrån
Orolig för backbesättningen Niklas Wikegård tycker att Tre Kronors backar är aningen trögfotade. Det är en av anledningar som gör att han inte tror på ett svenskt guld i Slovakien.
SPEL

Senast Tre Kronor vann VM-guld var 2006.

Och det lär knappast bli något nytt 2011 i Slovakien – i alla fall inte enligt Expekts hockeyexpert Niklas Wikegård.

– Det kan bli medalj, men det kan också ta slut i en kvartsfinal, säger han.

Foto: Bildbyrån
Tror inte på VM-guld för Tre Kronor Expekts hockeyexpert Niklas Wikegård tror att Ryssland eller Tjeckien tar hem guldet i Slovakien.

2006 var ett gyllene år för svensk ishockey. Först vann Tre Kronor OS-guld, för att bara några månader senare även ta hem VM-guldet.

På lördag inleder Sverige ett nytt VM, nu i Slovakien, med premiärmatch mot Norge.

Men var står sig Tre Kronor i den tuffa konkurrensen 2011?

Kan bli medalj

– Jag tror på en lätt resa till mellanrundan från en enkel grupp, men detta kan sluta hur som helst. Det kan bli svensk medalj, men äventyret i Slovakien kan också ta slut i en kvartsfinal, skriver Expekts hockeyexpert Niklas Wikegård i sin VM-krönika på spelbolagets hemsida.

Och experten ser uppenbara brister i Tre Kronor inför VM-starten, framförallt på backsidan.

”Ganska trögfotade”

– Backsidan ser oroande ut. Den är okej men inte bra. Vi har ganska trögfotade backar och här måste coachingen fungera. Det finns få högerskyttar i laget. David Rundblad och David Petrasek är enda högerskyttarna på backsidan. Hur löser Mårts det?, frågar han sig.

Han tycker dock att forwardsbesättningen ser aningen starkare ut.

”För trötta”

– Det finns inga giganter i truppen och vi behöver två eller tre spelare som tar ett kliv framåt. Loui Eriksson, Niklas Persson och Robert Nilsson kan vara kandidater till dessa roller. Robert Nilsson har en fantastisk talang men är upp och ned. Det är viktigt att Robert kommer in turneringen på rätt sätt.

Expert Wikegård passar även på att ge en känga åt den hårdsatsande hemmanationen Slovakien, som trots NHL-stjärnor som Gaborik och Hossa, inte får Wikegårds guldtips.

– De har ett något för trött och gammalt lag för att orka hela vägen.

FAKTA

Här är Niklas Wikegårds VM-tips:

VILKA VINNER VM-GULD?

Wikegårds tips: Ryssland (3.00). Tjeckien (5.00).

Wikegårds kommentar: Jag spelar alltså Ryssland och Tjeckien som guldvinnare, de har båda mycket starka trupper. Men guldstriden känns öppnare än på länge i VM. Finland blir att räkna med och Kanada, om man får motiverade förstärkningar från utslagna lag i Stanley Cup-slutspelet den här veckan. Schweiz är en outsider, likaså USA, som blir Sveriges enda riktiga test i det inledande gruppspelet.

SÅ SLUTAR GRUPP FÖR GRUPP:

GRUPP A:

1) Ryssland: 1.41

2) Slovakien: 2.60

3) Tyskland: 20.00

4) Slovenien: 250.00

Wikegårds kommentar: Ryssland och Slovakien är givetvis storfavoriter. Slovakien kommer vara piggare i början, men ryssarna vinner gruppen. Tyskland och Slovenien är chanslöst.

GRUPP B:

1) Kanada: 1.21

2) Schweiz: 3.70

3) Vitryssland: 20.00

4) Frankrike: 250.00

Wikegårds kommentar: Inte så givet som det ser ut på förhand när det studsar in nya spelare för Kanada hela tiden. De ska dock vinna det här före Schweiz.

GRUPP C:

1) Sverige: 1.28

2) USA: 3.10

3) Norge: 30.00

4) Österrike: 120.00

Wikegårds kommentar: Man vet aldrig vad USA kommer med för lag och hur inspirerade de kommer att vara, de har en ojämn VM-historia. Sverige är skyhöga favoriter medan Norge har blivit bättre och ska komma före Österrike.

GRUPP D:

1) Tjeckien: 1.68

2) Finland: 2.00

3) Lettland: 75.00

4) Danmark: 25.00

Wikegårds kommentar: Det här blir en lurig grupp. Vi kommer alla ihåg vilken succé Danmark gjorde i fjolårets första gruppspel och de kan eventuellt ta sig förbi Lettland. Finnarna kommer att gå ut hårt, men bli omsprungna av Tjeckien.

Alla odds från Expekt.

ARTIKELN HANDLAR OM