– Det är Sverige som är 'Italien'...

Sportbladets spelexpert Ulrik Sandebäck om kvällens eventuella läggmatch i VM

Foto: Bildbyrån
Undviker de att vinna? I kväll kan Sverige bli vinnare, trots att de inte vinner matchen. En vinst kan nämligen innebära Ryssland i VM-kvartsfinalen. En förlust kan innebära Tyskland.
SPEL

Sverige och Kanada vill undvika Ryssland.

Då kan det bli läggmatch i kvällens gruppfinal.

– Men Kanada brukar bara köra på och bryr sig sällan vilket lag som väntar, säger Sportbladets spelexpert Ulrik Sandebäck.

Förutsättningarna är enkla. Den som vinner gruppen kan få möta Ryssland.

För Sverige räcker det med att ”undvika” att vinna matchen för att slippa stjärnspelare som Ovetjkin och Kovaltjuk redan i en VM-kvartsfinal.

”Jättesvårt”

Men hur ska man då spela på Sverige–Kanada i kväll?

– Jättesvårt att säga. Men Kanada brukar bara köra på och bryr sig sällan vilket lag som väntar, säger Sportbladets spelexpert Ulrik Sandebäck. Han fortsätter:

– Det är Tre Kronor som är ”Italien” i det här fallet, men det gnäller vi ju inte över eftersom det gynnar oss...

Vilken är den värsta ”läggmatchen” du varit med om?

– Just nu vill jag inte nämna någon specifik match, men det stinker om alla oavgjorda matcher i serie A. Blir ju nästan pinsamt när kryssen spelas ned till 1,25-1,30 i odds och så slutar matcherna 0–0. Sånt händer till exempel aldrig i England.

FAKTA

Titta, så säger spelbolagen om matchen:

1) Både Sverige och Kanada vill förmodligen undvika Ryssland i en kvartsfinal. Hur märks det på era odds?

2) I en match där egentligen inget av lagen vill vinna. Hur ska man egentligen spela? Vad är era tips?

3) Vilken är den värsta ”läggmatchen” ni varit med om som spelbolag?

JONAS NILSSON, PR-CHEF UNIBET:

1) – Vi kommer att följa utgången av Ryssland–Finland noga. En eventuell vinst för Ryssland, vilket betyder att de får möta Sverige eller Kanada i kvartsfinalen, kommer att jämna ut oddsen i Kanada-Sverige något. De kommer inte att ändras radikalt eftersom det fortfarande är ett hett möte och båda lagen är för stolta för att bara ställa ut skridskorna.

En seger i kväll är fortfarande mentalt viktig och skickar signalen till Ryssland att vi minsann inte är rädda för något lag i den här turneringen.

2) – Innan match kan det vara läge att titta på över/under-oddsen om man är osäker på inställningen hos lagen. Om lagen är mindre intresserade av att gå för seger kan det tänkas att siffrorna per automatik hålls nere och det blir en målsnål historia.

Annars brukar man märka rätt tidigt i matchen vad lagen har för inställning och att se första perioden kan vara en god idé innan man lägger sina spel live.

3) – Att det var en ”läggmatch” går nog inget av lagen med på även om Italien var övertygade om att så var fallet. Men visst kostade Danmark–Sveriges 2–2 i sista gruppspelsmatchen i EM 2004 oss en hel del. Det var många kunder som spelade just 2–2 för att båda lagen skulle gå vidare på det resultatet.

THOMAS BERTILSSON, PR-CHEF BETSSON:

1) – Ryssarna spelar ju innan Sverige–Kanada så allt är ju väldigt spekulativt och just nu påverkar det inte oddsen alls. Däremot när den matchen startat får vi se hur det utvecklar sig

2) – Om Ryssland slår Finland så kommer nog båda lagen vilja vinna matchen, men om det skulle komma till det läget att det är bättre att inte vinna så kan det nog bli en målsnål match så Under 5,5 mål kan bli ett bra spel.

3) – Inget vi egentligen vill kommentera, men det är vanligare än man kan tro i vissa sporter och ligor.

ARTIKELN HANDLAR OM