Lundmark: ”Va lite småjävlig mot Jagr”

Förre guldcoachen tipsar hur man ska stoppa stjärnan – och tror på svensk 3–1-seger

Foto: Bildbyrån
Storstjärnan måste stoppas Den före detta guldcoachen Curt Lundmark vet hur Jaromir Jagr ska stoppas: ”Man måste irritera honom, vara allmänt lite småjävlig”, säger han till Sportbladet Spel.
SPEL

Tjeckien är storfavoriter inför semifinalen mot Tre Kronor.

Då hyllas Sverige – av den tidigare guldtränaren ”Curre” Lundmark.

– Det ser ut som det ska göra när Sverige ska vinna medalj, säger han till Sportbladet Spel.

Foto: Bildbyrån
Tror på Sverige Curt ”Curre” Lundmark tippar med hjärtat och tror på 3–1 till Tre Kronor.

Det är inte bara de svenska hockeyfansen som intar semifinalen i Bratislava.

Sportbladet Spel fick tag i den före detta guldtränaren Curt ”Curre” Lundmark på en knastrig telefonlinje från Österrike på väg mot Bratislava.

Inför semifinalen hyllar han Sverige, och med två VM- och ett OS-guld i bagaget vet han vad som krävs för en svensk seger i kväll.

”Orolig för backsidan”

– Tre Kronors insats hittills är mycket bra. Det ser ut som det ska göra när Sverige ska vinna medalj. Man börjar lite svagt och blir bättre och bättre under hela turneringen, grabbarna hittar sina roller, de hittar sina positioner och stabiliteten i spelet, säger han.

Vad har överraskat mest på dig i laget?

– Backarna har överraskat mycket på mig. Jag var orolig för att backsidan skulle vara lite för vek med för lite fysik, men där hade jag fel i alla fall. Jag tycker de har växt med uppgiften.

Rätt att tjeckerna är favoriter

Att tjeckerna är storfavoriter enligt oddsen tycker inte ”Curre” är konstigt.

– Jag tycker det är rätt. De har under hela turneringen visat att de spelar en jäkla bra ishockey. Man har ju de här stjärnorna som verkar vilja leverera för sitt land och de känner en stolthet över att få delta i ett tjeckiskt landslag, då vet man att de är väldigt starka, säger han och fortsätter:

De spelar en väldigt bra ishockey, en totalhockey både offensivt och defensivt. De har ju toppspelare i varje lagdelar.

”Gör honom irriterad”

Vad krävs för att Sverige ska vinna?

– Man måste spela tajt på Jagr och plocka undan honom och göra honom irriterad. Han har ju en tendens att tappa humöret om man spelar tufft på honom och tar honom på rätt sätt. Han är ju oerhört skicklig, så det är ingen idé att börja brottas med honom, utan det handlar om att vara nära honom, irritera honom och vara lite allmänt småjävlig mot honom.

Men det är inte bara att ska stoppas. En annan nyckel är spelet i mittzonen.

Satsar 100 kronor på Sverige

– Det gäller att vara väldigt noggrann på offensiva blå, för Tjeckien spelar typiskt tjeckiskt med snabba kontringar. Tre Kronor måste ta sig igenom mittzonen och komma bakom deras försvar. De får inte vara för dumdristiga och tro att man kan spela sig in i varje situation. Har man inte tillräckligt med fart så man kan utmana sin motståndare, så lägg in pucken på djupet, men med förstånd, så man inte bara ger bort puckar. Det laget som vinner mittzonen och kommer i anfall med fart kommer också vinna matchen.

Till sist, om du ska tippa matchen. Hur går det?

– Det finns ju en hjärna och det finns ju ett hjärta. Jag sätter hundra spänn på 3–1 till Tre Kronor. Sista målet i tom kasse.

ARTIKELN HANDLAR OM