Mångmiljonär – och städare

60-årige Tyrone sopar golv och hjälper ungdomar

SPEL

När Tyrone Curry vann 22 miljoner kronor på lotto funderade han aldrig på att sluta sitt jobb som städare på en skola.

Han har fortsatt sopa golv – och slösar i stället sina miljoner på skolans ungdomar.

– Han är en riktig hjälte, säger DeVante Botello, en av ungdomarna som fått mest hjälp av 60-åringen.

Tyrone Curry har en speciell historia. När han kom tillbaka till USA för 40 år sedan, efter att ha tjänstgjort som soldat i Vietnam, fick han jobb som lärarassistent på Evergreen High School i Seattle. Fem år senare fick han sparken på grund av nedskärningar men han stannade ändå på skolan som vaktmästare, sopade korridorerna och tömde soporna.

2006 förändrades hans liv drastiskt när han vann 3,4 miljoner dollar – 22 miljoner kronor – på lotto och plötsligt blev ekonomiskt oberoende.

40 000 dollar

Men Tyrone funderade aldrig på att säga upp sig. Fem år senare bor han fortfarande i samma blygsamma hus i Seattle med hustru och familj. Han kör runt i samma bil och har kvar jobbet som städare.

I stället har pengarna gått till skolan och ungdomarna. Tyrone, som förutom städtjänsten också är tränare för skolans friidrottslag, skänkte till exempel nyligen 40 000 dollar eller 250 000 kronor till en ny löparbana.

– Jag är exalterad!, säger han till Atlanta Post.

– Men jag är inte färdig. Vår tennistränare, hon har hundratals ungar och bara fyra banor. Där vill jag hjälpa till.

"Mest fantastiske man"

Han har också hjälpt en del elever på ett mer personligt plan. DeVante Botello är en av dem. Han förlorade sin mor i cancer och fadern var borta ur bilden. Tyrone Curry blev både hans fadersgestalt och mentor.

– Han är förmodligen den mest fantastiske man som jag någonsin kommer att träffa. Han är min hjälte, en riktig hjälte. Vad jag än tar mig för i mitt liv kommer jag göra det till Tyrones ära, säger DeVante Botello till NBC:s Today Show.

Tyler Curry planerar visserligen att gå i pension senare i sommar, men han är inte på långa vägar klar med skolan.

– Jag ska ställa upp i valet till skolstyrelsen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM